Situație de fapt:
În luna iunie 2022 am primit de la un furnizor facturi doar pentru cota de TVA aferentă activității desfășurate în anii 2018-2020. Împreuna cu aceste facturi ne-a transmis și raportul de inspecție fiscală ANAF din care rezulta urmatoarele:
Societatea în cauză (furnizor pentru noi) a avut codul de TVA anulat din oficiu de către ANAF în incepand cu 01.05.2014, în baza art.153 alin.9 lit.d) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal (6 luni consecutive decont TVA lunar depus pe zero).
Societatea a desfășurat activitate economica dupa ce i s-a anulat codul de TVA și a emis facturi de servicii fără a colecta TVA, nu a depus decontul 311 în conformitate cu art.324 alin.10 lit.a) din Legea 227/2015 CF.
Perioada de inspectie fiscala este 01.01.2016-31.03.2021, așadar ANAF a calculat TVA pentru cifra de afaceri realizata în acest interval. După finalizarea inspectiei fiscale, societatea și-a recăpătat codul de TVA și a emis facturi cu explicația „ Cota TVA aferentă facturilor din 2019 conform art.11, alin.8 Cod fiscal”.
Întrebare:
Suntem obligați să acceptăm aceste facturi? În cazul acceptarii și achitării acestor facturi, avem dreptul la deducerea TVA-ului facturat?
Art. 11
(9) Beneficiarii care achiziționează bunuri și/sau servicii de la persoane impozabile stabilite în România, cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA
● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate
Expert contabil și administrator al firmei de contabiliate CONTEZIA SRL, sub brandul AtelierContabilitate.
Vezi toate articolele scrise de Bianca Dolores Meze