Retragerea din societate a unui asociat si drepturile care ii revin acestuia

Articol publicat in data de: 23 Mai 2019
Categorii: Obligatiile persoanelor juridice
 

Situatie de fapt:

În procedura de retragere asociati din SRL s-a efectuat evaluarea pentru valoarea părții sociale, asociații au fost de acord cu valoarea rezultata.

Retragerea asociatilor se face prin redistribuirea părților sociale asociatilor ramasi proporțional cu procentele deținute, astfel încât capitalul social rămâne neschimbat iar asociatii ramasi primesc părți sociale fără a contribui.

Intrebare:

1. Daca in urma unei notificari din partea unui actionar  facuta catre AGA , care vrea sa iasa din actionariat, prin care a cerut ca pret al actiunilor cedate catre societate valoarea rezultata in urma evaluarii, aceasta valoare poate constitui pret de cedare actiuni fiind mai mare decat valoarea nominala? AGA a acceptat pretul cerut.

2. Societatea prin AGA, dupa ce a rascumparat actiunile de la asociat trebuie sa diminueze capitalul cu valoarea lor? Poate sa le distribuie actionarilor ramasi fara plata ca sa reintregeasca % de actiuni al societatii?

3. Actionarul care a iesit este indreptatit sa primesca pentru perioada cat a detinut actiunile dividende, daca societatea are rezultat pozitiv?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

1. Conform legii 31/1990 la art. 226, un asociat societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate in

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
ADINA VLAICU

Articol scris de catre ADINA VLAICU, in data de 23/05/2019.

Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU