Salariat nerezident detasat in RO_impozitare venit

Articol publicat in data de: 25 Noiembrie 2021
Categorii: Veniturile microintreprinderilor
 

Situatie de fapt:

Suntem o firma juridica srl din Romania, care este condusa si controlata de firma-mama din Austria, prin urmare detaseaza un salariat de la firma-mama, cu contract de detasare 2 ani, pentru administrarea firmei din Romania si prin actul constitutiv al firmei, salariatul este numit Administrator.

In contractul de detasare este stipulat la Impozite – Abordarea fiscala a veniturilor dvs. se orienteaza dupa prevederile Legii impozitului pe venit(EStG) din Austria si prevederile legale fiscale ale tarii de detasare precum si ale Acordului ptr evitarea dublei impuneri dintre cele doua tari. Pentru achitarea impozitelor angajatul este El insusi raspunzator, atata vreme cat in tara de detasare RO, impozitele nu sunt transferate de catre angajator prin retinerea impozitului pe salarii.

La Asigurari sociale: Relatia de munca este supusa inclusiv pentru perioda de detasare in strainatate, prevederilor legale privitoare la Asigurarile sociale din Austria.

Cum sa procedat: Firma-mama din Austria emite in fiecare luna o factura de prestari servicii administrative cu salariul brut al detasatului, din care se scade asig, sociale aferente legislatiei austriece si pe salariul net se calculeaza 10% impozit, care il declara salariatul in Ro, cu declaratia 224/lunar si il si achita pana in data de 25 ale lunii urmatoare.

Firma din RO, achita integral suma facturii emise de catre firma-mama, fara retinere la sursa. La sfarsitul unui an calendaristic, se primeste certificatul de rezidenta fiscala a salariatului,(administratorului) si depune o cerere catre Anaf, pentru justificarea impozitului platit in RO, dupa eliberarea de la Anaf a certificatului, se trimite catre firma-mama, ptr eviterea dublei impuneri.

Intrebare:

Daca sa procedat corect in RO, cu retinerea a 10% impozit si nu intra la venituri neimpozabile conf.art.223 lit,d)-venituri ale unei pers.fizice nerezidente, obtinute dintr-o activitate dependenta desfasurata in RO,si daca sa procedat gresit care ar fi calea legala de recuperare a impozitului declarat si platit in Romania.

Va rog sa ma ajutati, eu sunt directorul economic al firmei din RO si sunt pusa intr-o situatie penibila deoarece partea din Austria vine cu legile lor, iar Anaful sustine alte legi cu toate ca ne aliniem la Uniunea Europeana.

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Sa prezentam ce prevede Conventia de evitare a dublei impuneri cu Austria:

„ ART. 15

Profesii dependente

1. Sub rezerva prevederilor art. 16 şi art. 18

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Cornel Grama

Articol scris de catre Cornel Grama, in data de 25/11/2021.

Expert contabil si consultant fiscal din Cluj Napoca si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 24.000 de membri.

Vezi toate articolele scrise de Cornel Grama