Servicii de telefonie prestate in Italia

Articol publicat in data de: 15 Noiembrie 2018
Categorii: TVA , Veniturile nerezidentilor
 

Situatie de fapt:

O societate cu sediul in Romania, platitoare de TVA in Romania si impozit pe venitul microintreprinderilor, cu asociati romani (fara punct de lucru in Italia, fara sediu sediu permanent in Italia) desfasoara urmatoarea activitate:

– Cumpara dreptul de a utiliza niste numere preferentiale, cu suprataxa, de la un operator de telefonie mobila autorizat din Italia.

– La sfarsitul fiecarei luni firma de telefonie italiana trimite un desfasurator cu toate convorbirile din luna respectiva si valoarea ce este autorizata a fi facturata de catre firma din Romania.

– Pe aceste numere se ofera servicii de call-center, cartomantie, horoscop, etc. pentru persoanele fizice din Italia care suna efectiv la aceste numere.

– Societatea din Romania are incheiate contracte de prestarii servicii cu persoane fizice autorizate si societati specializate in prestarea de astfel de servicii, care sunt platitoare de TVA inscrise in VIES si platitoare de impozit pe venit in Italia (prezinta certificate de rezidenta fiscala).

– Aceste firme si persoane fizice autorizate fac efectiv partea de convorbiri telefonice cu clientii care suna.

– Firma din Romania are si contracte de prestari servicii cu firme care fac publicitate pe site-uri (Google, Facebook,) si cu firme care realizeaza site-uri web si intretin aceste site-uri, unde se pot gasi potentialii clientii.

Intrebare:

1. Din punct de vedere al TVA-ului, societatea din Romania procedeaza bine primind facturi de prestari servicii din Italia fara TVA si facturand catre firma de telefonie din Italia tot fara TVA?

2. Din punct de vedere al impozitului pe venit, este corect ca firma din Romania sa platesca aici impozit pe veniturile microintreprinderilor iar firmele din Italia de la care achizitioneaza servicii sa platesc acolo, pe baza Conventiei de Evitare a Dublei Impuneri si pe baza certificatelor de rezidenta fiscala, pe care firmele din Italia le prezinta firmei din Romania?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

1. Din punct de vedere al TVA:

a) Facturile primite de societatea din Romania nu cuprind operatiuni care sunt tratate separat in Codul Fisc

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Ioana – Camelia Predescu

Articol scris de catre Ioana – Camelia Predescu, in data de 15/11/2018.

Avand la baza studii juridice si o specializare in fiscalitate, practic o abordare a spetelor din doua puncte de vedere, fapt ce imi permite o intelegere mai buna in special in cazul spetelor complexe care nu necesita doar cunostinte in domeniul fiscalitatii. In decursul ultimilor 3 ani am avut ocazia sa particip la diferite cursuri si seminarii sustinute de specialisti recunoscuti in domeniul fiscalitatii, ajungand astazi sa pot rezolva o gama variata de spete si sa pot raspunde cu promptitudine la intrebarile clientilor.

Vezi toate articolele scrise de Ioana – Camelia Predescu