Subînchirierea imobilelor închiriate de o societate altor societăți

Articol publicat in data de: 24 Octombrie 2022
Categorii: TVA , Veniturile persoanelor fizice
 

Situatie de fapt:

Sunt asociat unic al unei SC scutita de TVA cu activitate principala pe 8559 alte forme de invatamant si pana acum am evitat sa am si alte activitati deoarece depasesc plafonul de TVA si nu vreau sa pierd scutirea.

Ca persoana fizica detin si dau in chirie 3 imobile cu spatii comerciale/birouri iar in anul 2022 am 5 contracte de inchirere si completez Declaratia Unica regulat pe SPV unde trec si veniturile din dividende, platesc impozit si CAS. In anul 2023 voi avea cel putin 6 contracte de inchiere la diferite firme care pot avea o activitate de cativa ani acolo sau poate doar de cateva luni.

Intrebare:

1. Pot sa adaug la SC cod CAEN 6820 – Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate si sa fiu in continuare scutita de TVA la SC?

2. Cum fac mai departe? Dau toate cele 3 imobile in chirie cu un singur contract la SC cu dreptul acesteia de a subinchiria mai departe imobilele sau pot face un contract de comodat intre mine si SC si atunci poate SC sa dea in chirie imobilele daca includ in contract si aceasta clauza?

3. Pot lasa utilitatile pe mine ca persoana fizica avand in vedere ca la fiecare imobil este doar un singur bransament si vor fi cu subcontoare cel putin cate 2 firme in fiecare imobil si sa imi plateasca utilitatile in continuare mie ca persoana fizica pe baza de deviz si facturi?

4. Imi puteti recomanda un model de contract de subinchiriere intre SC si viitorii chiriasi?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

1. Da, puteți să adăugați acel cod CAEN și să fiți în continuare scutită de TVA chiar dacă depășiți plafonul de 300.000 lei, în baza art. 310 alin. (3) din Legea 227/2015 privind Codu

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Răzvan Bălteanu

Articol scris de catre Răzvan Bălteanu, in data de 24/10/2022.

Consultant fiscal și expert fiscal judiciar din București, unul dintre fondatorii Asociației "Tax Advisors" și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un număr de peste 33,000 de membri.

Vezi toate articolele scrise de Răzvan Bălteanu