Subventii primite de o societate cu activitatea suspendata

Articol publicat in data de: 14 Februarie 2019
Categorii: Obligatiile persoanelor juridice
 

Situatie de fapt:

O societate care a obtinut subventii pentru investitii achizitioneaza mijloace fixe si lunar, concomitent cu inregistrarea amortizarii mijloacelor fixe se face trecerea la venituri a subventiei (valoare egala cu valoarea amortizarii).

Societateta decide suspendarea activitatii la ONRC pentru o perioada de 3 ani. Societatea este neplatitoare de TVA si platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor.

Intrebare:

Cum se procedeaza in aceasta situatie?

1. Se inregistreaza in continuare amortizarea lunara + trecerea la venituri a subventiei pentru valoarea amortizarii dar in acest caz subventia este un venit (chiar daca neimpozabil) ori societatea nu are voie sa obtina nici un venit?

2. Inregistreaza anual provizioane pentru deprecierea mijloacelor fixe (6813 = 2913) cu valoarea anuala ce ar fi trebuit sa fie inregistrata la amortizare si venituri? (in acest caz nu se mai inregistreaza amortizarea deloc in cursul anului deci nici trecerea la venituri a subventiei societatea nu mai are venituri conform cu cerintele in cazul suspendarii activitatii).

La terminarea perioadei de suspendare (peste 3 ani?) se va face 6811 = 2813 cu toata amortizarea din perioada de suspendare, 2913 = 781 anularea provizionului si 4752=7814 cu trecerea la venituri a subventiei aferente?

3. Alta situatie?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Consideram ca varianta corecta este cea detaliata la punctul 1. Pentru a sustine aceasta opinie evidentiem urmatoarele aspecte legislative:

a) Pe perioada suspendarii mijloa

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Monica Predescu

Articol scris de catre Monica Predescu, in data de 14/02/2019.

Prin înfiinţarea unei societăţi de contabilitate am avut ocazia sa încep practicarea activităţii de contabilitate în urmă cu 25 de ani luând astfel parte la începutul şi la dezvoltarea acestui domeniu în România. Cei peste 500 de clienţi pe care i-am avut în această perioadă, au desfăşurat activităţi în foarte multe domenii, unele colaborări cu aceştia durând de peste 15 ani.

Vezi toate articolele scrise de Monica Predescu