Testarea angajatilor pentru depistarea virusului SARS CoV2 poate fi cheltuiala deductibila?

Articol publicat in data de: 29 Mai 2020
Categorii: Impozitul pe profit
 

Situatie de fapt:

In urma testarii pozitive a infectarii cu virusul SARS CoV2 a unor salariati, conducerea societatii a decis efectuarea de analize SARS CoV2 (determinare anticorpi IgG+IgM) tuturor salariatilor. Pret unitar 200 RON.

Intrebare:

Sunt deductibile aceste cheltuieli?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Conform Codului Fiscal, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activităț

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Acces gratuit timp de 7 zile!
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Ioana-Camelia Sprivac

Articol scris de catre Ioana-Camelia Sprivac, in data de May 29, 2020.

Avand la baza studii juridice si o specializare in fiscalitate, practic o abordare a spetelor din doua puncte de vedere, fapt ce imi permite o intelegere mai buna in special in cazul spetelor complexe care nu necesita doar cunostiinte in domeniul fiscalitatii. In decursul ultimilor 3 ani am avut ocazia sa particip la diferite cursuri si seminarii sustinute de specialisti recunoscuti in domeniul fiscalitatii, ajungand astazi sa pot rezolva o gama variata de spete si sa pot raspunde cu promptitudine la intrebarile clientilor.

Vezi toate articolele scrise de Ioana-Camelia Sprivac

Testarea angajatilor pentru depistarea virusului SARS CoV2 poate fi cheltuiala deductibila?

Articol scris in data de: 29 Mai 2020

Autor: Ioana-Camelia Sprivac

Situatie de fapt:

In urma testarii pozitive a infectarii cu virusul SARS CoV2 a unor salariati, conducerea societatii a decis efectuarea de analize SARS CoV2 (determinare anticorpi IgG+IgM) tuturor salariatilor. Pret unitar 200 RON.

Intrebare:

Sunt deductibile aceste cheltuieli?

Raspuns

Conform Codului Fiscal, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice.

Pentru a putea trage o concluzie vom avea in vedere care ar fi fost consecintele netestarii. Astfel, dupa ce a fost confirmat pozitiv un salariat se considera ca exista posibilitatea infectarii tuturor celor care au avut contact cu acesta, inclusiv colegi de munca. 

Legislatia in vigoare prevede ca se instituie măsura de izolare la domiciliu persoanelor care au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19). Acestea se vor izola la domiciliu timp de 14 zile, timp în care îşi monitorizează starea de sănătate. În situaţia în care prezintă simptome de boală vor anunţa medicul de familie sau sistemul «112». Dacă la sfârşitul celor 14 zile de izolare la domiciliu nu prezintă simptome de boală, aceştia pot ieşi din izolare fără a avea nevoie de documente justificative (aviz epidemiologic). Se observa ca aceste prevederi nu impun testarea persoanelor in discutie.

Virusul poate fi insa transmis si de persoane asimptomatice, asa cum precizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii aici:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Avand in vedere cele de mai sus, consideram ca testarea angajatilor este cea mai sigura metoda pentru societate de a se asigura ca salariatii sunt negativi si isi pot continua activitatea in conditii de deplina siguranta. In caz contrar activitatea societatii ar trebui suspendata, din lipsa de personal.

In concluzie opinia noastra este ca aceste cheltuieli de testare sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice si sunt deductibile.

Reglementare: 

Codul Fiscal art. 25 alin. (1)
Ordinul Ministrului Sanatatii  414/2020 art. 1 alin. (3) lit. c) si alin. (4)