Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Transfer imobilizari necorporale la alta firma_ variante de lucru

Cornel Grama
Situatie de fapt:
Se doreste transferul drepturilor de proprietate intelectuala (IP – reprezentat de tot ce apare in balanta de verificare in soldurile ct. 205 si 208) din compania A in compania B (parti afiliate prin acelasi asociat unic persoana fizica rezident roman, platitoare micro, neplatitoare tva de la infiintare). Societatea A nu prezinta datorii in relatie cu asociatul si este pe pierdere dintotdeauna. La acest moment, imobilizarile necorporale sunt aproape integral amortizate.
In vederea transferului, am identificat momentan doua scenarii:
a) lichidarea companiei A care detine IP-ul, transferul IP-ului catre asociatul unic persoana fizica, urmand ca acesta sa fie adus ca aport in natura la compania B prin majorare de capital social; sau
b) transfer de active (prin vanzare) intre cele doua companii.
Intrebare:
Va rugam sa ne ajutati cu un sumar comparativ al taxelor aplicabile in cele doua scenarii, pentru a identifica varianta cea mai optima din punct de vedere contabil si fiscal, si sa ne precizati aspectele importante ce trebuie avute in vedere in cadrul acestui transfer (implicatii preturi de transfer, documentatie necesara, implicatii transfer imoblizari in patrimoniul asociatului, obligatie emitere factura pentru transfer imobilizari catre asociat in cadrul lichidarii etc.). De asemenea, daca identificati si alte variante posibile pentru realizarea transferului, va rugam sa le includeti in comparatie.
Totodata, am dori sa stim daca este obligatorie efectuarea evaluarii imobilizarilor necorporale de catre un evaluator autorizat in vederea transferului (in toate cele trei cazuri)
– i) transfer prin vanzare imobilizari;
– ii) transfer imobilizari in patrimoniu asociat in cadrul lichidarii;
– iii) aport in natura cu imobilizari necorporale) sau daca este ok ca transferul/ aportul in natura sa se efectueze la o valoare agreata de parti (eventual la costul cu care acestea au intrat in contabilitate de aprox 35 mii euro).
Va rugam sa precizati si riscurile concrete ce pot sa apara in situatia in care nu se va apela la evaluator autorizat.
INTREBARI SUPLIMETARE:
1. Asa cum am precizat in descrierea spetei, niciuna dintre companiile in discutie nu este in prezent si nu a fost niciodata inregistrata in scopuri de TVA. In acest caz, mai apar implicatii in sfera TVA? Intelegem ca si in situatia in care in urma evaluarii va rezulta o valoare a imobilizarilor mai mare de 300.000 lei (pragul TVA), avand in vedere ca firma care face vanzarea va depasi pragul in urma tranzactiei, urmand a fi obligata ulterior sa se inregistreze in scopuri de TVA, totusi tranzactia de vanzare se va desfasura fara TVA. Ne puteti confirma acest aspect?
2. Daca nu apar implicatii in sfera TVA, intelegem ca varianta cu lichidare (sau chiar vanzare catre asociatul unic, in cazul in care doresc sa pastreze compania activa) + aport capital ar fi cea mai eficienta din punct de vedere fiscal, avand beneficii si in sfera cresterii capitalizarii societati primitoare a imobilizarilor.
3. In cazul transferului prin vanzare catre asociatul unic persoana fizica, in situatia in care asociatul nu detine fondurile necesare pentru a face plata/nu doreste sa faca plata, se poate renunta la creanta? Daca da, in baza caror prevederi legislative si ce documente trebuie pregatite in acest sens? Operatiunea este impozabila la persoana fizica? Exista riscuri fiscale?
4. In cazul transferului in cadrul lichidarii (art. 94 alin 11 cod fiscal + norme aferente), in baza carui document se face transferul (intelegem ca nu este cazul de factura) si in ce moment se realizeaza transferul dreptului de proprietate? Ce taxe pot rezulta in acest caz? Intelegem din acest articol ca poate aparea impozit de 10% dar nu ne este clar la ce baza impozabila (concret) se va aplica acest impozit in cazul nostru. De asemenea, nu ne este clar daca apare si obligativitatea de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
5. In cazul transferului in cadrul lichidarii care este monografia contabila pentru transfer?
Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!
Imobilizarile necorporale care trebuie transferate din firma A in firma B se afla inregistrate in contul 205 si contul 208.
Intrucat cele doua firme sunt persoane juridice afiliate conform a
Înregistrează-te pentru răspunsul complet
● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate