TVA in cazul livrarilor de pachete ce contin alimente si bauturi alcoolice

Articol publicat in data de: 23 Octombrie 2020
Categorii: TVA
 

Situatia de fapt:

Avem un restaurant care doreste sa livreze la domiciliu pachete ce contin mancare la borcan (4-5 borcane cu pate, zacusca etc) dar si o sticla cu vin. Se doreste stabilirea unui pret per pachet.

Intrebare:

Ce TVA ar trebui aplicata pentru acest pachet?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Conform normelor metodologice pct. 36, alin.(11), date in aplicarea Art. 291, alin. 1, lit. e) din Codul fiscal,”in situația în care se comercializează un pachet care cuprinde

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
ADINA VLAICU

Articol scris de catre ADINA VLAICU, in data de October 23, 2020.

Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU

TVA in cazul livrarilor de pachete ce contin alimente si bauturi alcoolice

Articol scris in data de: 23 Octombrie 2020

Autor: ADINA VLAICU

Situatia de fapt:

Avem un restaurant care doreste sa livreze la domiciliu pachete ce contin mancare la borcan (4-5 borcane cu pate, zacusca etc) dar si o sticla cu vin. Se doreste stabilirea unui pret per pachet.

Intrebare:

Ce TVA ar trebui aplicata pentru acest pachet?

Raspuns

Conform normelor metodologice pct. 36, alin.(11), date in aplicarea Art. 291, alin. 1, lit. e) din Codul fiscal,”in situația în care se comercializează un pachet care cuprinde bunuri supuse atât cotei reduse de TVA, cât și cotei standard de TVA, la un preț total, și nu se poate stabili o operațiune principală, se aplică cota de TVA corespunzătoare fiecărui bun, în măsura în care bunurile care compun pachetul pot fi separate, în caz contrar se consideră că are loc o operațiune complexă unică, aplicându-se cota standard de TVA la valoarea totală a pachetului. Se exceptează bunurile acordate gratuit în vederea stimulării vânzărilor în condițiile prevăzute la pct. 7 alin. (10) lit. a).”

Normele metodologice dau si un exemplu, si anume:

“Exemplul 1: La vânzarea unui coș care are un preț total, care cuprinde atât produse alimentare, cât și băuturi alcoolice și produse cosmetice, se aplică cota de TVA aferentă fiecărui produs în parte, în măsura în care bunurile care compun coșul pot fi separate, în caz contrar aplicându-se cota standard de TVA la valoarea totală a coșului.”

In concluzie, in cazul prezentat, avand in vedere ca produsele din pachet pot fi individualizate separat, se va aplica pentru fiecare in parte cota de TVA corespunzatoare: 9% pentru alimente si 19% pentru sticla de vin (bautura alcoolica).

 

Reglementare:

  •   Art. 291, alin. 1), lit. e – Cod fiscal