Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
TVA la o unitate de cult recunoscuta de lege

Monica Predescu
Situatie de fapt:
O unitate de cult definită și care funcționează în baza Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor din punct de vedere fiscal este un contribuabil plătitor de impozit pe profit, respectiv este înregistrat în scop normal de TVA.
Aceasta realizează venituri atât din activitatea de bază de natură fără scop patrimonial (contribuții ale enoriașilor, donații, ajutoare financiare, sponsorizări, cofinanțări, subvenții), cât și din activități economice (închirieri de spații pentru locuit către persoane fizice, dar și pentru spații comerciale către societăți economice). Chiriile sunt facturate fără TVA în toate cazurile.
Această unitate de cult deține în proprietate o biserică monument istoric, de o valoare foarte semnificativă, în anul 2017 a depus o cerere de finanțare pentru a putea realiza la acest monument istoric o investiție de conservare, protejare, promovare și dezvoltare a patrimoniului natural și cultural – FEDR – POR.
A primit aprobarea cererii, după care a primit și prima factură de la firma de consultanță cu care a avut un contract de servicii de consultanță în vederea întocmirii documentației necesare demarării proiectului, respectiv de consultanță pe tot parcursul acesteia. Factura este emisă cu TVA 19%, care în bugetul proiectului apare ca și TVA nedeductibilă.
In 2018 unitatea de cult organizează licitația pentru lucrarea de conservare, protejare, iar licitația este adjudecată unei firme străine, dintr-un stat comunitar, firmă care deține un cod de TVA comunitar valabil, și care va fi executantul lucrării.
Intrebare:
1. TVA din factura primită de la firma de consultanță poate fi dedusă prin decontul D300? Dacă nu poate fi dedusă, având în vedere natura veniturilor pe care le realizează unitatea de cult, trebuie totuși menționat acest TVA în jurnalul de cumpărări, respectiv în decontul D300?
2. Ce obligații intervin, ce procedeu trebuie să urmeze unitatea de cult din punct de vedere fiscal în relația cu firma antreprenoare, care are sediul într-un stat membru al UE, nu are un sediu fix în România, dar care deține un cod de TVA comunitar valabil (verificat în sistemul VIES)?
Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!
1. TVA nu poate fi dedusa deoarece serviciile pentru care vi s-a emis factura nu vor fi folosite in vederea realizarii unei operatiunii taxabile.
Înregistrează-te pentru răspunsul complet
● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate