Vanzare bun imobil modernizat către asociat

Articol publicat in data de: 18 Aprilie 2022
Categorii: TVA
 

Situație de fapt:

O societate platitoare de TVA desfășoară activitate de închiriere camere avand încheiat un contract de comodat cu asociatul unic, proprietar al clădirii respective. Societatea face lucrări de modernizare înregistrate în contul 231 (deduce TVA la achizitie) iar la finalizarea lucrărilor, în anul 2018, aceste sume sunt trecute în contul 212 și se amortizează.

Facturile de închiriere emise de societate sunt cu TVA până în 01.01.2022 cand decide sa factureze fără TVA prin urmare în decontul lunii ianuarie 2022 se ajustează în favoarea statului TVA-ul dedus la achiziția materialelor proporțional cu perioada de ajustare rămasă. Din data de 01.04.2022 societatea decide sa nu mai desfășoare activitatea de închiriere, fiind reziliat și contractul de comodat. În balanta lunii martie 2022 în contul 212 este suma de 482.490 lei iar în contul 2812 suma de 50.259.

Întrebare:

1) Este obligata societatea sa scoată din evidenta investiția respectivă la momentul incheierii contractului de comodat?

2) Cum se poate scoate din evidenta aceasta investitie doar prin vanzare către asociatul unic și obținerea de venituri impozabile?

3) Dacă se vinde asociatului vanzarea va fi cu TVA sau fără TVA tinand cont ca TVA-ul dedus la achizitie pt investiția respectivă în sumă de 82.000 lei a fost ajustat în favoarea statului în luna ianuarie 2022 (ajustarea reprezinta o procedura aplicabila atunci cand s-a dedus TVA pentru un bun și ulterior, în perioada de ajustare bunul este ori vandut în regim de scutire, ori este casat, ori își încetează existentă în cadrul activității companiei respective)?

4) În cazul vanzarii la ce valoare ar trebui sa fie tranzacția tinand cont ca sunt persoane afiliate?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

1) Este obligata societatea sa scoată din evidenta investiția respectivă la momentul incheierii contractului de comodat?

Nu este obligată, dar intrucat nu se re

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Bianca Dolores Meze

Articol scris de catre Bianca Dolores Meze, in data de 18/04/2022.

Expert contabil și administrator al firmei de contabiliate CONTEZIA SRL, sub brandul AtelierContabilitate.

Vezi toate articolele scrise de Bianca Dolores Meze