Vanzare teren agricol si construibil _corp funciar unic _regim TVA

Articol publicat in data de: 27 Septembrie 2022
Categorii: TVA
 

Situatie de fapt:

Societatea are un teren de 11.000 mp pe un singur CF, avand acelasi nr cadastral. Terenul este o parte construibil si o parte (mai mare) este teren agricol.

Codul Fiscal prevede la terenul construibil cota de TVA de 19% iar terenul agricol este scutit de TVA.

In Normele la Codul fiscal este prevazut:

55. (1) În aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci când se livrează un corp funciar unic format din construcția și terenul pe care aceasta este edificată, identificat printr-un singur număr cadastral:

a) terenul pe care s-a edificat construcția urmează regimul construcției, dacă valoarea acestuia este mai mică decât valoarea construcției așa cum rezultă din raportul de expertiză/evaluare;

b) construcția va urma regimul terenului pe care este edificată, dacă valoarea acesteia este mai mică decât valoarea terenului așa cum rezultă din raportul de expertiză/evaluare;

c) dacă terenul și construcția au valori egale, așa cum rezultă din raportul de expertiză/evaluare, regimul corpului funciar se stabilește în funcție de bunul imobil cu suprafața cea mai mare. Se va avea în vedere suprafața construită desfășurată a construcției.

Intrebare:

In interpretarea limbii romane si a legislatiei aplicabile in speta de fata ce se intelege prin ” corp funciar unic”? In opinia dvs “Construcția și terenul pe care aceasta este edificată ” este sub forma de exemplu in Norme? sau definita clar ca si aplicabilitate? In cazul meu terenul este un corp funciar unic, identificat printr-un singur număr cadastral si nu inteleg de ce nu s-ar aplica unitar legea, normal ar fi sa aiba acelasi regim ca orice alt corp funciar unic

Precizez ca prin raportul de evaluare s-a stabilit ca valoarea totala a terenului agricol depaseste valoarea totala a terenului construibil.

In concret, in opinia dvs, ele formand un corp funciar unic, vanzarea este scutita de TVA sau se aplica 2 cote de TVA la un singur corp funciar?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Referitor la tratamentul TVA legat de vanzari de imobile (terenuri, cladiri) avem art  292 alin 2 lit f din Codul Fiscal:

“ ART 292 (2) Următoarele operațiuni su

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Cornel Grama

Articol scris de catre Cornel Grama, in data de 27/09/2022.

Expert contabil si consultant fiscal din Cluj Napoca si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 24.000 de membri.

Vezi toate articolele scrise de Cornel Grama