Vanzare teren reevaluat. Tratament fiscal

Articol publicat in data de: 14 Februarie 2022
Categorii: Impozitul pe profit , TVA
 

Situatie de fapt:

O societate comerciala platitoare de TVA si impozit pe profit detine in patrimoniu un teren achizitionat in urma cu peste 10 ani. Acest teren nefiind folosit , societatea decide vanzarea lui catre o societate platitoare de TVA.Deoarece valoarea de inventar a terenului este mult sub nivelul actual al pietei, societatea decide reevaluarea terenului de catre un evaluator autorizat si inregistrarea noii valori in balanta la decembrie 2021.

Intrebare:

1. Vanzarea se va face cu taxare inversa, dpdv al TVA?

2. Presupunand ca vanzarea se va face la o valoare superioara valorii reevaluate, va rog sa ne precizati care este baza de impozitare pentru impozitul pe profit aferent acestei tranzactii?

Impozitul pe profit se va aplica la diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea reevaluata inregistrata in contabilitate sau la aceasta se va adauga diferenta din reevaluare? In acest caz reevaluarea activului nu mai are niciun avantaj fiscal pentru vanzator.

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

1. Daca terenul vandut este unul construibil, operatiunea fiind in sfera taxei (art. 292, alin. 2), lit. f) din Codul fiscal), conform prevederilor Art. 331, alin. 2), lit. g) din Codul fisc

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Ioana – Camelia Predescu

Articol scris de catre Ioana – Camelia Predescu, in data de 14/02/2022.

Avand la baza studii juridice si o specializare in fiscalitate, practic o abordare a spetelor din doua puncte de vedere, fapt ce imi permite o intelegere mai buna in special in cazul spetelor complexe care nu necesita doar cunostinte in domeniul fiscalitatii. In decursul ultimilor 3 ani am avut ocazia sa particip la diferite cursuri si seminarii sustinute de specialisti recunoscuti in domeniul fiscalitatii, ajungand astazi sa pot rezolva o gama variata de spete si sa pot raspunde cu promptitudine la intrebarile clientilor.

Vezi toate articolele scrise de Ioana – Camelia Predescu