Vanzarea pe baza de jetoane valorice. Implicatii TVA, descarcare gestiune

Articol publicat in data de: 19 Septembrie 2019
Categorii: Obligatiile persoanelor juridice
 

Situatie de fapt:

Societate participa la festival cu bauturi alcoolice si nonalcoolice, mancare cu casa de marcat mobila pe baza de jetoane in valoare de 10 lei.

Intrebare:

Cum se procedeaza cu TVA diferentiat?
Cum se descarca gestiunea?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Definitia cuponului valoric data de Art. 2741 din Codul fiscal prevede urmatoarele:

 “a) cupon valoric înseamnă un instrument care presupune obligația d

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
ADINA VLAICU

Articol scris de catre ADINA VLAICU, in data de September 19, 2019.

Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU

Vanzarea pe baza de jetoane valorice. Implicatii TVA, descarcare gestiune

Articol scris in data de: 19 Septembrie 2019

Autor: ADINA VLAICU

Situatie de fapt:

Societate participa la festival cu bauturi alcoolice si nonalcoolice, mancare cu casa de marcat mobila pe baza de jetoane in valoare de 10 lei.

Intrebare:

Cum se procedeaza cu TVA diferentiat?
Cum se descarca gestiunea?

Raspuns

Definitia cuponului valoric data de Art. 2741 din Codul fiscal prevede urmatoarele:

 “a) cupon valoric înseamnă un instrument care presupune obligația de a-l accepta drept contrapartidă sau drept o parte din contrapartida unei livrări de bunuri sau prestări de servicii și care presupune indicarea bunurilor sau a serviciilor ce urmează a fi livrate sau prestate sau a identităților potențialilor furnizori/prestatori ai acestora, fie pe instrumentul în sine, fie în cadrul documentației aferente, inclusiv în cadrul termenilor și condițiilor de utilizare a instrumentului;

b) cupon valoric cu utilizare unică înseamnă un cupon valoric în cazul căruia locul livrării bunurilor sau al prestării serviciilor la care se referă cuponul valoric și TVA datorată pentru acele bunuri sau servicii sunt cunoscute în momentul emiterii cuponului valoric;

c) cupon valoric cu utilizări multiple înseamnă un cupon valoric, altul decât un cupon valoric cu utilizare unică.”

Practic, emiterea jetoanelor folosite in incinta festivalurilor poate fi asimilata cu emiterea de cupoane valorice cu utilizare multipla (caracteristica lor fiind ca, la momentul emiterii nu se cunoaste in clar furnizorul de produse si tipul produselor/serviciilor care se vor achizitiona cu acestea).

Din punct de vedere tratament TVA, Codul fiscal la alin. 5) al art. 2741 prevede ca: “predarea efectivă a bunurilor sau prestarea efectivă a serviciilor, în schimbul unui cupon valoric cu utilizări multiple acceptat drept contrapartidă sau parte a contrapartidei de către furnizor/prestator, intră în sfera TVA potrivit art. 268, în timp ce fiecare transfer anterior al respectivului cupon valoric cu utilizări multiple nu intră în sfera TVA.”

In concluzie, emiterea de jetoane nu este o operatiune in sfera de TVA, pe cand acceptarea jetoanelor ca si contrapartida pentru livrarea efectiva a bunurilor sau prestarea efectiva a serviciilor sunt operatiuni in sfera TVA.

Revenind la intrebarea dumneavoastra, acceptarea jetoanelor ca si contrapartida unor livrari de bunuri si servicii in incinta festivalului presupune obligativitatea de a emite bon fiscal la fiecare vanzare, bon fiscal care sa aiba structura obligatorie, definita la art. 54 din HG 479/2003 emisa pentru aprobarea Normelor metodologice a OUG 28/1999 si care sa contina detaliile produselor vandute cu cotele de TVA specifice acestora.

In concluzie, bonul fiscal este documentul care trebuie sa contina in detaliu „denumirea fiecarui bun livrat sau serviciu prestat cu valoarea pe fiecare operatiune, TVA aferent…, etc” , constituind baza pentru descarcarea de gestiune.

Reglementare:

    • Art. 2741, 319 – Cod fiscal
    • Art. 54, 55, 56, 57 – HG 479/2003