Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Venituri din comision sau venituri din revanzare?
Ioana – Camelia Vișan
Valabil la 19 Octombrie 2018
Situatie de fapt:
Doua societati comerciale colaboreaza in baza unui contract de comision. Comitentul preda comisionarului marfuri in baza unui aviz de insotire, iar comisionarul se angajeaza sa le vanda catre clientii sai, insa la pretul prestabilit de catre comitent (comisionarul nu practica un adaos propriu).
Periodic, in baza vanzarilor efectuate de catre comisionar, comitentul emite factura fiscala cu valoarea bunurilor vandute de catre comisionar. Comitentul va plati comisionarului, conform contractului de comision incheiat, un procent din valoarea marfii vandute (de ex: pentru vanzari cuprinse intre 0 – 1500 lei, comision de 30% din valoarea marfii vandute).
Acest comison nu este insa facturat de catre comisionar ci comitentul cand emite factura pentru produsele vandute de comitent aplica si un discount de 30% (care reprezinta comisionul).
Exemplu concret:
A – Comitent
B – Comisionar
1. A trimite in baza unui aviz de insotire catre B marfa in valoare de 2000 lei;
2. B vinde 1500 lei din marfa primita pe baza de aviz de insotire;
3. A ii factureaza lui B marfa vanduta (1500 lei), insa in acelasi timp pe factura este mentionat si discountul de 30% stabilit cf. contract.
Asadar, este facturata valoarea marfurilor vandute de catre B (1500 lei) la care se aplica ulterior un discount (-450 lei), iar valoarea finala a facturii va fi 1050 lei.
Intrebare:
1. Din punct de vedere al impozitului pe veniturile microintreprinderilor, care este venitul impozabil in cazul comisionarului? Valoarea comisionului primit (acel discount de 30%), sau intreaga valoare a vanzarilor?
2. Din punct de vedere al TVA, in analiza plafonului de 300 000 lei, ce anume trebuie analizat? Totalul comisioanelor primite de la comitent sau totalul vanzarilor de marfa catre clientii finali?
3. Comisionul primit de catre comisionar ar trebui facturat separat catre comitent? Nu este suficienta inregistrarea respectivului commision in baza facturii de achizitie de bunuri, despre care am mentionat ca deja cuprinde un discount (care reprezinta valoarea comisionului)?
4. In cazul in care comisionarul va emite facturi de prestari servicii catre comitent, in ce conditii s-ar putea compensa facturile emise de comitent cu cele emise de comisionar? Daca este prevazuta in contract aceasta compensare, mai este incalcat principiul necompensarii?
Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!
1. Avand in vedere ca la inregistrarea in contabilitate a unor operatiuni fondul economic al acestora va prevala in fata formei juridice, consideram ca baza impozabila pentru impoz
Înregistrează-te pentru răspunsul complet
● Alerte Fiscale scrise si video!
● Consultant AI disponibil 24 din 24
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate
Articol scris de catre Ioana – Camelia Vișan, in data de 19 Octombrie 2018.
Avand la baza studii juridice si o specializare in fiscalitate, practic o abordare a spetelor din doua puncte de vedere, fapt ce imi permite o intelegere mai buna in special in cazul spetelor complexe care nu necesita doar cunostinte in domeniul fiscalitatii.
In decursul ultimilor 8 ani am avut ocazia sa particip la diferite cursuri si seminarii sustinute de specialisti recunoscuti in domeniul fiscalitatii, ajungand astazi sa pot rezolva o gama variata de spete si sa pot raspunde cu promptitudine la intrebarile clientilor.