Venituri microintreprindere din detinere certificat de investitor la un Fond de investitii

Articol publicat in data de: 13 Februarie 2020
Categorii: Veniturile microintreprinderilor
 

Situatie de fapt:

Un SRL, microîntreprindere, detine un certificat de investitor la un Fond deschis de Investitii Ron Flexi la o banca.

Intrebare:

Cum se calculeaza impozitul pe venitul obtinut din rascumpararea unitatilor de fond si/sau din reevaluarea acestora la sfârsit de an?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

In cazul tranzactionarii titlurilor de valoare asa cu sunt ele definite de Codul fiscal la Art. 7, alin. 41 – “orice titlu de participare și orice instrumente financiare calificate

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
ADINA VLAICU

Articol scris de catre ADINA VLAICU, in data de February 13, 2020.

Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU

Venituri microintreprindere din detinere certificat de investitor la un Fond de investitii

Articol scris in data de: 13 Februarie 2020

Autor: ADINA VLAICU

Situatie de fapt:

Un SRL, microîntreprindere, detine un certificat de investitor la un Fond deschis de Investitii Ron Flexi la o banca.

Intrebare:

Cum se calculeaza impozitul pe venitul obtinut din rascumpararea unitatilor de fond si/sau din reevaluarea acestora la sfârsit de an?

Raspuns

In cazul tranzactionarii titlurilor de valoare asa cu sunt ele definite de Codul fiscal la Art. 7, alin. 41 – “orice titlu de participare și orice instrumente financiare calificate astfel prin legislația în materie din statul în care au fost emise”, venitul pentru o microintreprindere il reprezinta  castigul din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, incusiv instrumente financiare derivate.

 Codul fiscal defineste castigul/pierderea din operatiuni cu instrumente financiare derivate la Art. 95, alin. (1) ca fiind: ” diferenta pozitiva/negativa dintre veniturile realizate din pozitiile inchise incepand din prima zi de tranzactionare a anului fiscal si pana in ultima zi de tranzactionare a acestuia (inclusiv) si cheltuielile aferente acestor pozitii, evidentiate in cont, pentru fiecare tip de contract si scadenta, indiferent daca acesta a ajuns sau nu la scadenta. În cazul instrumentelor financiare derivate ce prevăd decontări periodice între părți, fără închiderea poziției, în cadrul unui an fiscal, câștigul/pierderea din operațiuni cu astfel de instrumente financiare reprezintă diferența pozitivă/negativă dintre veniturile realizate cu ocazia decontărilor periodice și cheltuielile aferente, evidențiate în cont.”

Venitul realizat din operațiuni cu instrumente financiare derivate îl reprezintă încasările efective din toate aceste operațiuni realizate în cursul unui an și evidențiate în contul contribuabilului din aceste operațiuni, mai puțin încasările de principal.

Costurile aferente tranzacției reprezintă plățile efective din toate aceste operațiuni realizate în cursul unui an și evidențiate în contul contribuabilului din aceste operațiuni, mai puțin plățile de principal.

Castigul din tranzactionarea titlurilor de valoare si din orice alte operatiuni cu instrumente financiare, incusiv instrumente financiare derivate se include in baza de impozitare de catre o microintreprindere.

Reglementare:

– Art. 7, 95, 53 – Cod fiscal