Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Vrei să rămâi la curent cu noutățile fiscale și contabile?
Declarația unică și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală. Impozit și CAS

Mădălina Mihaela Moceanu
Valabil la 20 Mai 2025
Având în vedere data limită de depunere în acest an- 26 mai 2025[1], inclusiv – a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212) , și, având în vedere și faptul că multe persoane realizează și venituri din drepturi de proprietate intelectuală (sau doar venituri din proprietate intelectuală), m-am gândit că ar fi util să prezint în acest articol date și informații privind modul cum se calculează impozitul și CAS-ul în cazul acestui tip de venituri pentru ca cei interesați de acest subiect să fie în măsură să cunoască și modul de completare a Declarației unice.
I). Ce sunt veniturile din drepturi de proprietate intelectuală?
Potrivit Codului fiscal, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală provin din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, brevete de invenţie, desene şi modele, mărci şi indicaţii geografice, topografii pentru produse semiconductoare şi altele asemenea.
II). Ce trebuie să cunoaștem despre impozitul pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală ?
În ceea ce privesc contribuabilii care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, aceștia datorează impozit pe venit, impozitul fiind final.
Ce este important de reținut este faptul că, impozitul datorat în cazul realizării veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală este 10% din venitul net.
În ceea ce privește determinarea venitului net, de reținut că legiuitorul a prevăzut că acesta se poate stabili fie prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut, fie în sistem real.
Așadar, în ceea ce privește venitul net din drepturile de proprietate intelectuală (inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală), potrivit art. 72 alin. 2 din Codul fiscal, acesta se poate determina, într-o primă variantă, de către plătitorii venitului, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Ulterior, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net şi se reţine la sursă, de către plătitorii de venituri mai sus menționați , la momentul plăţii veniturilor.
Legiuitorul a prevăzut faptul că respectivul impozit calculat şi reţinut reprezintă impozit final şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
Reținem și faptul că plătitorii de venituri prevăzuţi la art. 72 alin. 2 din Codul fiscal, NU au obligaţia calculării, reţinerii la sursă şi plăţii impozitului din veniturile plătite dacă efectuează plăţi către asocierile fără personalitate juridică, precum şi către entităţi cu personalitate juridică, care organizează şi conduc contabilitate proprie, potrivit legii, pentru care plata impozitului pe venit se face de către fiecare asociat, pentru venitul său propriu.
De asemenea, impozitul se stabileşte, se declară şi se plăteşte de beneficiarul veniturilor (așadar nu de către plătitorii de venituri ) dacă veniturile sunt primite de la alți plătitori decât cei care au obligația de a conduce evidență contabilă.
Așa cum am arătat anterior, contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, potrivit art. 68 din Codul fiscal (o doua variantă de stabilire a venitului net din drepturi de proprietate intelectuală).
Opţiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior.
III). Ce trebuie să cunoaștem despre contribuția de asigurare socială (CAS) datorată pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală ?
Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală se datorează CAS şi CASS care, în cazul în care impozitul se reţine la sursă, se determină, se reţin, se plătesc şi se declară de plătitorul veniturilor prin aplicarea cotelor de 25% (CAS) şi 10% (CASS) asupra bazelor de calcul specifice.
Potrivit art. 148 alin. 1 din Codul fiscal, persoanele fizice care în anul fiscal pentru care se depune Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de personale fizice prevăzută la art. 122 au realizat venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare anuală cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, datorează contribuţia de asigurări sociale (CAS) la o bază de calcul stabilită potrivit art. 148 alin. 2 din Codul fiscal .
Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează veniturile din drepturi de proprietate intelectuală,, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară ( 148 alin. 2 din Codul fiscal, ).
De reținut! Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală NU se datorează CAS de către persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.
De asemenea, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor NU datorează CAS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală
În ceea ce privește stabilirea, declararea şi plata contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală trebuie ținut cont de prevederile art. 151 alin. 6 și 7 din Codul fiscal și trebuie procedat astfel:
*În cazul contribuabilului care obţine venituri de la un singur plătitor, iar nivelul venitului net sau brut, după caz, estimat, pentru anul curent, este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară : În contractul încheiat între părţi se precizează obligaţia plătitorului de venit de a calcula, reţine şi plăti contribuţia prin reţinere la sursă, precum şi venitul ales pentru care datorează contribuţia, în anul de realizare a venitului.
În ceea ce privește nivelul contribuţiei calculate şi reţinute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părţi, până la concurenţa contribuţiei aferente venitului ales precizat în contract (art. 151 alin. 6 din Codul fiscal) .
*În cazul contribuabilului care obţine venituri de la mai mulţi plătitori şi veniturile nete estimate a se realiza de la cel puţin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară: contribuabilul desemnează prin contractul încheiat între părţi plătitorul de venit de la care venitul realizat este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară şi care are obligaţia să calculeze la o bază de calcul stabilită potrivit art. 148 alin. 2 din Codul fiscal, să reţină şi să plătească contribuţia şi stabileşte venitul ales pentru care datorează contribuţia, în anul de realizare a venitului.
Nivelul contribuţiei calculate şi reţinute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părţi, până la concurenţa contribuţiei aferente venitului ales precizat în contract(art. 151 alin. 7 din Codul fiscal) .
De reținut că prevederile art. 151 alin. 6 şi 7 din Codul fiscal NU se aplică, așadar nu există obligația plătitorului veniturilor de a determina, de a reţine, de a plăti CAS-ul, în cazul în care nivelul venitului net din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul se reţine la sursă, estimat a se realiza pe fiecare sursă de venit, este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, iar nivelul venitului net sau brut, după caz, cumulat realizat este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară.
În această situaţie, cel care a obținut venituri din drepturi de autor (Beneficiarul/contribuabilul ) are obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (CAS în cotă de 25% din venitul ales care nu poate fi mai mic decât 12 sau 24 salarii minime, în funcţie de venitul realizat) până la termenul de 26 mai inclusiv, pentru anul 2025.
De asemenea, cel care a obținut venituri din drepturi de autor (Beneficiarul/contribuabilul) are obligaţii declarative şi de plată și atunci când acestuia i s-a reţinut o contribuţie aferentă unei baze de calcul mai mici decât nivelul a 24 de salarii minime brute pe ţară, iar nivelul venitului net cumulat realizat este cel puţin egal cu 24 de salarii minime brute pe ţară.
În această situaţie cel care a obținut venituri din drepturi de autor (Beneficiarul/contribuabilul) declară CAS datorat în Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la termenul de 26 mai inclusiv, pentru anul 2025, în cotă de 25% din venitul ales care nu poate fi mai mic decât 24 salarii minime, iar contribuţia reţinută de către plătitorul de venit este luată în calcul la stabilirea CAS rămasă de plată.
Subliniem faptul că plătitorii de venituri trebuie să elibereze, la solicitarea contribuabilului, o informare cu privire la nivelul CAS reţinute la sursă.
Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută la art. 122 din Codul fiscal, constituie titlu de creanţă fiscală în sensul Codului de procedură fiscală.
Reținem că persoanele fizice pot efectua plăţi reprezentând contribuţia de asigurări sociale (CAS) datorată, oricând până la împlinirea termenului de plată.
[1] Întrucât data de 25.05.2025 este zi nelucrătoare (duminica), termenul pentru îndeplinirea obligației de depunere se prelungește până în prima zi lucrătoare următoare – 26.05.2025.

Declarația unică și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală. Impozit și CAS
Articol scris in data de: 20 Mai 2025
Autor: Mădălina Mihaela Moceanu
Având în vedere data limită de depunere în acest an- 26 mai 2025[1], inclusiv – a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212) , și, având în vedere și faptul că multe persoane realizează și venituri din drepturi de proprietate intelectuală (sau doar venituri din proprietate intelectuală), m-am gândit că ar fi util să prezint în acest articol date și informații privind modul cum se calculează impozitul și CAS-ul în cazul acestui tip de venituri pentru ca cei interesați de acest subiect să fie în măsură să cunoască și modul de completare a Declarației unice.
I). Ce sunt veniturile din drepturi de proprietate intelectuală?
Potrivit Codului fiscal, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală provin din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, brevete de invenţie, desene şi modele, mărci şi indicaţii geografice, topografii pentru produse semiconductoare şi altele asemenea.
II). Ce trebuie să cunoaștem despre impozitul pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală ?
În ceea ce privesc contribuabilii care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, aceștia datorează impozit pe venit, impozitul fiind final.
Ce este important de reținut este faptul că, impozitul datorat în cazul realizării veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală este 10% din venitul net.
În ceea ce privește determinarea venitului net, de reținut că legiuitorul a prevăzut că acesta se poate stabili fie prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut, fie în sistem real.
Așadar, în ceea ce privește venitul net din drepturile de proprietate intelectuală (inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală), potrivit art. 72 alin. 2 din Codul fiscal, acesta se poate determina, într-o primă variantă, de către plătitorii venitului, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Ulterior, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net şi se reţine la sursă, de către plătitorii de venituri mai sus menționați , la momentul plăţii veniturilor.
Legiuitorul a prevăzut faptul că respectivul impozit calculat şi reţinut reprezintă impozit final şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
Reținem și faptul că plătitorii de venituri prevăzuţi la art. 72 alin. 2 din Codul fiscal, NU au obligaţia calculării, reţinerii la sursă şi plăţii impozitului din veniturile plătite dacă efectuează plăţi către asocierile fără personalitate juridică, precum şi către entităţi cu personalitate juridică, care organizează şi conduc contabilitate proprie, potrivit legii, pentru care plata impozitului pe venit se face de către fiecare asociat, pentru venitul său propriu.
De asemenea, impozitul se stabileşte, se declară şi se plăteşte de beneficiarul veniturilor (așadar nu de către plătitorii de venituri ) dacă veniturile sunt primite de la alți plătitori decât cei care au obligația de a conduce evidență contabilă.
Așa cum am arătat anterior, contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, potrivit art. 68 din Codul fiscal (o doua variantă de stabilire a venitului net din drepturi de proprietate intelectuală).
Opţiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior.
III). Ce trebuie să cunoaștem despre contribuția de asigurare socială (CAS) datorată pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală ?
Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală se datorează CAS şi CASS care, în cazul în care impozitul se reţine la sursă, se determină, se reţin, se plătesc şi se declară de plătitorul veniturilor prin aplicarea cotelor de 25% (CAS) şi 10% (CASS) asupra bazelor de calcul specifice.
Potrivit art. 148 alin. 1 din Codul fiscal, persoanele fizice care în anul fiscal pentru care se depune Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de personale fizice prevăzută la art. 122 au realizat venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare anuală cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, datorează contribuţia de asigurări sociale (CAS) la o bază de calcul stabilită potrivit art. 148 alin. 2 din Codul fiscal .
Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează veniturile din drepturi de proprietate intelectuală,, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară ( 148 alin. 2 din Codul fiscal, ).
De reținut! Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală NU se datorează CAS de către persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.
De asemenea, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor NU datorează CAS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală
În ceea ce privește stabilirea, declararea şi plata contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală trebuie ținut cont de prevederile art. 151 alin. 6 și 7 din Codul fiscal și trebuie procedat astfel:
*În cazul contribuabilului care obţine venituri de la un singur plătitor, iar nivelul venitului net sau brut, după caz, estimat, pentru anul curent, este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară : În contractul încheiat între părţi se precizează obligaţia plătitorului de venit de a calcula, reţine şi plăti contribuţia prin reţinere la sursă, precum şi venitul ales pentru care datorează contribuţia, în anul de realizare a venitului.
În ceea ce privește nivelul contribuţiei calculate şi reţinute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părţi, până la concurenţa contribuţiei aferente venitului ales precizat în contract (art. 151 alin. 6 din Codul fiscal) .
*În cazul contribuabilului care obţine venituri de la mai mulţi plătitori şi veniturile nete estimate a se realiza de la cel puţin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară: contribuabilul desemnează prin contractul încheiat între părţi plătitorul de venit de la care venitul realizat este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară şi care are obligaţia să calculeze la o bază de calcul stabilită potrivit art. 148 alin. 2 din Codul fiscal, să reţină şi să plătească contribuţia şi stabileşte venitul ales pentru care datorează contribuţia, în anul de realizare a venitului.
Nivelul contribuţiei calculate şi reţinute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părţi, până la concurenţa contribuţiei aferente venitului ales precizat în contract(art. 151 alin. 7 din Codul fiscal) .
De reținut că prevederile art. 151 alin. 6 şi 7 din Codul fiscal NU se aplică, așadar nu există obligația plătitorului veniturilor de a determina, de a reţine, de a plăti CAS-ul, în cazul în care nivelul venitului net din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul se reţine la sursă, estimat a se realiza pe fiecare sursă de venit, este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, iar nivelul venitului net sau brut, după caz, cumulat realizat este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară.
În această situaţie, cel care a obținut venituri din drepturi de autor (Beneficiarul/contribuabilul ) are obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (CAS în cotă de 25% din venitul ales care nu poate fi mai mic decât 12 sau 24 salarii minime, în funcţie de venitul realizat) până la termenul de 26 mai inclusiv, pentru anul 2025.
De asemenea, cel care a obținut venituri din drepturi de autor (Beneficiarul/contribuabilul) are obligaţii declarative şi de plată și atunci când acestuia i s-a reţinut o contribuţie aferentă unei baze de calcul mai mici decât nivelul a 24 de salarii minime brute pe ţară, iar nivelul venitului net cumulat realizat este cel puţin egal cu 24 de salarii minime brute pe ţară.
În această situaţie cel care a obținut venituri din drepturi de autor (Beneficiarul/contribuabilul) declară CAS datorat în Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la termenul de 26 mai inclusiv, pentru anul 2025, în cotă de 25% din venitul ales care nu poate fi mai mic decât 24 salarii minime, iar contribuţia reţinută de către plătitorul de venit este luată în calcul la stabilirea CAS rămasă de plată.
Subliniem faptul că plătitorii de venituri trebuie să elibereze, la solicitarea contribuabilului, o informare cu privire la nivelul CAS reţinute la sursă.
Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută la art. 122 din Codul fiscal, constituie titlu de creanţă fiscală în sensul Codului de procedură fiscală.
Reținem că persoanele fizice pot efectua plăţi reprezentând contribuţia de asigurări sociale (CAS) datorată, oricând până la împlinirea termenului de plată.
[1] Întrucât data de 25.05.2025 este zi nelucrătoare (duminica), termenul pentru îndeplinirea obligației de depunere se prelungește până în prima zi lucrătoare următoare – 26.05.2025.