Situatie de fapt:
Societate din România detașează propriii angajați într-o alta tara UE pentru servicii/ lucrări în baza unui contract de prestări servicii (luat în antrepriza) dintre o societate multinațională și o societate din tara UE unde vor avea loc lucrările. Contractul este incheiat pe o perioada de 3 ani.
Intrebare:
Care sunt obligațiile societății care își trimite salariații în alt stat UE la munca și care sunt drepturile și obligațiile salariatiilor în acest caz?
Situatia descrisa de dumneavoastra este asimilata unei activitatii de detasare transnationala.
Obligatiile societatii romane care detaseaza transnational angajati sunt:
Orice indemnizatie specifica detasarii transnationale este considerata parte a salariului minim, în masura in care nu este acordată cu titlu de rambursare a cheltuielilor generate de detasare, respectiv cheltuielile de transport, cazare şi masa.
a) Vedea daca societatea este obligata sa isi infiinteze un sediu pe teritoriul statului respectiv, in functie de durata efectiva a lucrarilor;
b) Verifica daca legislatia privind conditiile de munca din statul membru in care are loc detasarea transnationala prevede condiţii de munca mai favorabile, atunci are prioritate legislaţia respectiva.
In situatia în care legislatia romana prevede conditii de munca mai favorabile decat conditiile prevazute în legislatia statului membru pe teritoriul caruia sunt detasati angajatii romani, atunci are prioritate legislatia romana.
Drepturile si obligatiile salariatiilor detasati transnational sunt cele agreate prin contractul individual de munca semnat intre parti.
In plus, angajatii detasati de pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarilor de servicii transnationale beneficiaza de conditiile de munca stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative, prin convenţii colective sau sentinte arbitrale de generala aplicare, valabile în statul membru, altul decât România, pe teritoriul caruia sunt prestate serviciile, cu privire la:
a) Durata maxima a timpului de munca si durata minima a repausului periodic;
b) Durata minima a concediilor anuale platite;
c) Salariul minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare;
d) Conditiile de punere la dispozitie a salariatilor de catre agentii de munca temporara;
e) Sanatatea si securitatea în munca;
f) Masurile de protectie aplicabile conditiilor de munca pentru femeile insarcinate sau pentru cele care au nascut recent, precum şi pentru copii si tineri;
g) Egalitatea de tratament dintre barbaţi si femei, precum si alte dispozitii în materie de nediscriminare.
Reglementare:
Legea 16/2017
– Art. 2, alin (2),lit f, g, h, alin (3)
– Art. 5, alin (2), lit a
– Art. 8
– Art 11
– Art 12
Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.
Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU