Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Vrei să rămâi la curent cu noutățile fiscale și contabile?
Minighid exemplificativ cu privire la maniera de completare a Declarației Unice. PFA în sistem real

Botar Claudia-Florina
Valabil la 26 Mai 2025
Unul dintre cele mai populare subiecte la acest moment este fără îndoială cel legat de maniera de completare și depunere a declarației unice pentru acele categorii de contribuabilii care sunt obligați la transmiterea acesteia până la data de 26 mai 2025. Modificările lansate în spațiul de afaceri relaționat la acest subiect, fac destul de anevoios drumul care pornește de la delimitarea tipurilor de obligații fiscale care trebuie declarate și se oprește la obținerea recipisei. Principala rațiune este redată de numeroasele modificări în ceea ce privește noile plafoane și maniera de stabilire a obligațiilor relaționate la impozit, CAS și CASS. Nu ne vom opri însă asupra acestor aspecte în cadrul acestui material. Dacă dorești să te familiarizezi cu tot tabloul noilor modalități de stabilire a obligațiilor fiscale, excepții și plafoane, poți accesa materialele postate prin intermediul blogului nostru, regăsite prin accesarea link-urilor: https://universulfiscal.ro/sistemul-de-taxare-a-pfa-urilor-in-anul-2025-incidenta-modificarilor-de-natura-fiscala-partea-i/, https://universulfiscal.ro/viitorul-pfa-urilor-ce-se-anunta-la-orizont-2-aspecte-majore-episodul-ii/.
Astăzi, propunem o abordare pragmatică în ceea ce privește subiectul declarației unice, și anume conturarea unui minighid de completare a acesteia pentru o persoană fizică autorizată în sistem real. Compania exemplu activează în domeniul comerțului cu produse de tip wellness, conform codului CAEN 4619 Intermediari în comerțul cu produse diverse.
Cu toate că a început numărătoarea inversă pentru transmiterea declarației unice de către contribuabili obligați la întocmirea și depunerea acesteia, există totuși anumite incertitudini legate de cadrarea corectă la tipurile de obligații care trebuie surprinse prin intermediul D212. Recomandarea este ca fiecare contribuabil să se informeze din surse viabile care cuprind explicații fundamentate pe normele legislative în vigoare, pentru a evita neconformarea fiscală și pentru a asigura o transparență a tipurilor de venituri obținute și transpuse în cadrul acestei declarații.
Pentru a ghida antreprenorii spre întocmirea declarației unice, vom ilustra exemplul concret al unei persoane fizice autorizate care aplică sistemul real în ceea ce privește impozitarea. Acest exemplu nu este însă unul exhaustiv, este prezentat doar cu titlu de exemplu, fiecare contribuabil deținând obligația informării în prealabil și adaptării manierei de întocmire a declarației la specificul activității derulate, și implicit a veniturilor obținute și a cheltuielilor efectuate.
Pentru întocmirea declarației unice, vom ilustra exemplul unui PFA în sistem real, cu obiect de activitate în sfera comerțului cu produse diverse, arondat codului CAEN 4619. Aceasta a realizat pe parcursul anului 2024, venituri brute în valoare de 35 885 de lei. De asemenea, a înregistrat cheltuieli deductibile, în cuantum de 11 041 de lei. În baza acestor informații, stabilim venitul net anual la o valoare de 24 844 de lei. (diferența dintre venitul brut și cheltuielile deductibile). Entitatea nu a înregistrat pierdere fiscală în anii precedenți.
Flux de completare a declarației unice (D212) în 5 pași
Pentru a demara procesul de completare a declarației unice (D212), vom accesa site-ul ANAF, pentru a descărca ultima variantă a formularului actualizată la data de 16.04.2025: https://st atic.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html. După descărcare, deschidem formularul și vom completa secțiunile corespunzătoare, conform indicațiilor de mai jos.
#1 Completarea secțiunilor A. Date de identificare a contribuabilului și C. Date de identificare a împuternicitului/curatorului fiscal.
Astfel, prima secțiune cuprinde aspecte legate de numele și prenumele contribuabilului, cod de identificare fiscală, adresa de domiciliu, contul bancar, telefon etc. Secțiunea C face trimitere la datele de identificare ale împuternicitului, dacă este cazul.
Capitolul B cuprinde datele cu privire la secțiunile completate. Astfel, capitolul I. Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul 2024 va cuprinde, în cazul nostru, următoarele informații:
#2 Completarea secțiunii I.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din România, subsecțiunea I.1.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din România, impuse în sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli. Astfel, această subsecțiune este completată cu următoarele informații: I.1.1.A. Date privind activitatea desfășurată, I.1.1A.1. Categoria de venit, bifăm secțiunea Activități independente, I.1.1.A.2.Determinarea venitului net, secțiunea 1. Sistem real, I.1.1.A.3.Forma de organizare, 1. Individual, I.1.1.A.4.Obiectul principal de activitate-4619 Intermediari în comerțul cu produse diverse, I.1.1.A.5.Sediul/Datele de identificare a bunului pentru care se cedează folosinţa-Adresa completă a contribuabilului, I.1.1.A.6. Documentul de autorizare/Contractul de asociere/Închiriere-numărul documentului și data acestuia, completarea secțiunii I.1.1.B. Date privind impozitul anual datorat, care va cuprinde mențiuni legate de:
- Venit brut: 35 885 lei;
- Cheltuieli deductibile, potrivit legii: 11 041 lei;
- Venit net anual/câștig net anual: 24 844 lei (diferența dintre 35 885 lei și 11 041 lei);
- –
- –
- –
- Venit/câștig net anual impozabil/Venit net anual recalculat/Câștig/Venit impozabil: 24 844 lei
Având în vedere ultimele reglementări în ceea ce privește stabilirea cuantumului contribuțiilor sociale în ceea ce privește persoana fizică autorizată, vom completa și secțiunea I.3.2.Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, subsecțiunea I.3.2.1. CASS datorată pentru veniturile din activități independente prevăzute la art.155 alin.(1) lit.b) din Codul fiscal.
#3 Completarea subsecțiunii I.3.2.1. CASS datorată pentru veniturile din activități independente prevăzute la art.155 alin.(1) lit.b) din Codul fiscal
- Total venit anual cumulat din activități independente stabilit potrivit art.170 alin. (1) din Codul fiscal=24 844 lei
- Bază anuală de calcul al CASS 1)=24 844 lei
- CASS datorată (rd.2 x 10%)=2484 lei
- –
- Diferența stabilită în plus (rd.3 – rd.4) 2)=2484 lei
- –
- –
- –
#4 Completarea subsecțiunilor Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din activități independente, impuse în sistem real, I.4.1.Stabilirea contribuției de asigurări sociale deductibile pentru calculul impozitului pe venit, potrivit art.118 din Codul fiscal și I.4.1.2 Stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate deductibile pentru calculul impozitului pe venit, potrivit art.118 din Codul fiscal
1.Suma veniturilor nete recalculate din activități independente,impuse în sistem real=24 844 lei;
3. CASS deductibilă (rd.6 de la subsecțiunea 4.2)=24 844 x 10% din suma veniturilor nete recalculate din activități independente=2484 lei;
4.Venit net anual impozabil (rd.1-rd.2-rd.3 )=22 360 lei;
6.Total impozit anual datorat (rd.4×10% sau rd.5×10%)=2236 lei
#5 Completarea secțiunii I.7.Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă
Secțiunea surprinde un sumar al obligațiilor privind impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate stabilite prin declarația curentă. Practic, se reiau aspectele completate mai sus și se realizează un rezumat asupra obligațiilor fiscale de plată/de restituit.
1. Impozitul pe venit datorat
2. Contribuția de asigurări sociale datorată, în cazul nostru este 0
3. Contribuția de asigurări sociale de sănătate
4. Obligații fiscală de plată
După completarea tuturor informațiilor pe baza datelor din cadrul evidenței activității derulate de tine, se accesează site-ul ANAF, secțiunea depunere declarație unică și alte formulare SPV-PF. După introducerea credențialelor de logare, se încarcă fișierul care va primi un index de încărcare. Recipisa care atestă validitatea declarației precum și depunerea fără erori a acesteia va fi transmită prin intermediul adresei de e-mail.
Materialul de mai sus surprinde în sens general aspectele de care trebuie să ții cont pentru a completa declarația unică. Fiecare contribuabil este responsabil de informarea cu privire la tipurile de obligații pe care trebuie să le declare prin intermediul declarației, și ulterior să le achite către bugetul de stat. Aspectul este cu atât mai acutizat cu cât în fiecare an intervin o serie de modificări cu privire la limite și plafoane stabilite pentru determinarea obligațiilor fiscale.
Așadar, nu uita, faptul că, acesta pretinde a fi un ghid comprehensiv cu privire la completarea declarației unice. Materialul cuprinde doar un exemplu cu privire la completarea declarației, pentru o persoană fizică autorizată care aplică impozitarea în sistem real. Atunci când vom completa documentul pentru tipul de activitate derulat în baza căreia obținem anumite categorii de venituri, trebuie să analizăm mult mai multe nuanțe ale aplicabilității plafoanelor, excepții, scutiri etc.
Referințe principale de informare
Site-ul ANAF, disponibil la adresa: https://formularespv-pf.anaf.ro/my.policy.
După completarea tuturor informațiilor pe baza datelor din cadrul evidenței activității derulate de tine, se accesează site-ul ANAF, secțiunea depunere declarație unică și alte formulare SPV-PF. După introducerea credențialelor de logare, se încarcă fișierul care va primi un index de încărcare. Recipisa care atestă validitatea declarației precum și depunerea fără erori a acesteia va fi transmită prin intermediul adresei de e-mail.
Materialul de mai sus surprinde în sens general aspectele de care trebuie să ții cont pentru a completa declarația unică. Fiecare contribuabil este responsabil de informarea cu privire la tipurile de obligații pe care trebuie să le declare prin intermediul declarației, și ulterior să le achite către bugetul de stat. Aspectul este cu atât mai acutizat cu cât în fiecare an intervin o serie de modificări cu privire la limite și plafoane stabilite pentru determinarea obligațiilor fiscale.
Așadar, nu uita, faptul că, acesta pretinde a fi un ghid comprehensiv cu privire la completarea declarației unice. Materialul cuprinde doar un exemplu cu privire la completarea declarației, pentru o persoană fizică autorizată care aplică impozitarea în sistem real. Atunci când vom completa documentul pentru tipul de activitate derulat în baza căreia obținem anumite categorii de venituri, trebuie să analizăm mult mai multe nuanțe ale aplicabilității plafoanelor, excepții, scutiri etc.
Referințe principale de informare
Site-ul ANAF, disponibil la adresa: https://formularespv-pf.anaf.ro/my.policy.

Minighid exemplificativ cu privire la maniera de completare a Declarației Unice. PFA în sistem real
Articol scris in data de: 26 Mai 2025
Autor: Botar Claudia-Florina
Unul dintre cele mai populare subiecte la acest moment este fără îndoială cel legat de maniera de completare și depunere a declarației unice pentru acele categorii de contribuabilii care sunt obligați la transmiterea acesteia până la data de 26 mai 2025. Modificările lansate în spațiul de afaceri relaționat la acest subiect, fac destul de anevoios drumul care pornește de la delimitarea tipurilor de obligații fiscale care trebuie declarate și se oprește la obținerea recipisei. Principala rațiune este redată de numeroasele modificări în ceea ce privește noile plafoane și maniera de stabilire a obligațiilor relaționate la impozit, CAS și CASS. Nu ne vom opri însă asupra acestor aspecte în cadrul acestui material. Dacă dorești să te familiarizezi cu tot tabloul noilor modalități de stabilire a obligațiilor fiscale, excepții și plafoane, poți accesa materialele postate prin intermediul blogului nostru, regăsite prin accesarea link-urilor: https://universulfiscal.ro/sistemul-de-taxare-a-pfa-urilor-in-anul-2025-incidenta-modificarilor-de-natura-fiscala-partea-i/, https://universulfiscal.ro/viitorul-pfa-urilor-ce-se-anunta-la-orizont-2-aspecte-majore-episodul-ii/.
Astăzi, propunem o abordare pragmatică în ceea ce privește subiectul declarației unice, și anume conturarea unui minighid de completare a acesteia pentru o persoană fizică autorizată în sistem real. Compania exemplu activează în domeniul comerțului cu produse de tip wellness, conform codului CAEN 4619 Intermediari în comerțul cu produse diverse.
Cu toate că a început numărătoarea inversă pentru transmiterea declarației unice de către contribuabili obligați la întocmirea și depunerea acesteia, există totuși anumite incertitudini legate de cadrarea corectă la tipurile de obligații care trebuie surprinse prin intermediul D212. Recomandarea este ca fiecare contribuabil să se informeze din surse viabile care cuprind explicații fundamentate pe normele legislative în vigoare, pentru a evita neconformarea fiscală și pentru a asigura o transparență a tipurilor de venituri obținute și transpuse în cadrul acestei declarații.
Pentru a ghida antreprenorii spre întocmirea declarației unice, vom ilustra exemplul concret al unei persoane fizice autorizate care aplică sistemul real în ceea ce privește impozitarea. Acest exemplu nu este însă unul exhaustiv, este prezentat doar cu titlu de exemplu, fiecare contribuabil deținând obligația informării în prealabil și adaptării manierei de întocmire a declarației la specificul activității derulate, și implicit a veniturilor obținute și a cheltuielilor efectuate.
Pentru întocmirea declarației unice, vom ilustra exemplul unui PFA în sistem real, cu obiect de activitate în sfera comerțului cu produse diverse, arondat codului CAEN 4619. Aceasta a realizat pe parcursul anului 2024, venituri brute în valoare de 35 885 de lei. De asemenea, a înregistrat cheltuieli deductibile, în cuantum de 11 041 de lei. În baza acestor informații, stabilim venitul net anual la o valoare de 24 844 de lei. (diferența dintre venitul brut și cheltuielile deductibile). Entitatea nu a înregistrat pierdere fiscală în anii precedenți.
Flux de completare a declarației unice (D212) în 5 pași
Pentru a demara procesul de completare a declarației unice (D212), vom accesa site-ul ANAF, pentru a descărca ultima variantă a formularului actualizată la data de 16.04.2025: https://st atic.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html. După descărcare, deschidem formularul și vom completa secțiunile corespunzătoare, conform indicațiilor de mai jos.
#1 Completarea secțiunilor A. Date de identificare a contribuabilului și C. Date de identificare a împuternicitului/curatorului fiscal.
Astfel, prima secțiune cuprinde aspecte legate de numele și prenumele contribuabilului, cod de identificare fiscală, adresa de domiciliu, contul bancar, telefon etc. Secțiunea C face trimitere la datele de identificare ale împuternicitului, dacă este cazul.
Capitolul B cuprinde datele cu privire la secțiunile completate. Astfel, capitolul I. Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul 2024 va cuprinde, în cazul nostru, următoarele informații:
#2 Completarea secțiunii I.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din România, subsecțiunea I.1.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din România, impuse în sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli. Astfel, această subsecțiune este completată cu următoarele informații: I.1.1.A. Date privind activitatea desfășurată, I.1.1A.1. Categoria de venit, bifăm secțiunea Activități independente, I.1.1.A.2.Determinarea venitului net, secțiunea 1. Sistem real, I.1.1.A.3.Forma de organizare, 1. Individual, I.1.1.A.4.Obiectul principal de activitate-4619 Intermediari în comerțul cu produse diverse, I.1.1.A.5.Sediul/Datele de identificare a bunului pentru care se cedează folosinţa-Adresa completă a contribuabilului, I.1.1.A.6. Documentul de autorizare/Contractul de asociere/Închiriere-numărul documentului și data acestuia, completarea secțiunii I.1.1.B. Date privind impozitul anual datorat, care va cuprinde mențiuni legate de:
- Venit brut: 35 885 lei;
- Cheltuieli deductibile, potrivit legii: 11 041 lei;
- Venit net anual/câștig net anual: 24 844 lei (diferența dintre 35 885 lei și 11 041 lei);
- –
- –
- –
- Venit/câștig net anual impozabil/Venit net anual recalculat/Câștig/Venit impozabil: 24 844 lei
Având în vedere ultimele reglementări în ceea ce privește stabilirea cuantumului contribuțiilor sociale în ceea ce privește persoana fizică autorizată, vom completa și secțiunea I.3.2.Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, subsecțiunea I.3.2.1. CASS datorată pentru veniturile din activități independente prevăzute la art.155 alin.(1) lit.b) din Codul fiscal.
#3 Completarea subsecțiunii I.3.2.1. CASS datorată pentru veniturile din activități independente prevăzute la art.155 alin.(1) lit.b) din Codul fiscal
- Total venit anual cumulat din activități independente stabilit potrivit art.170 alin. (1) din Codul fiscal=24 844 lei
- Bază anuală de calcul al CASS 1)=24 844 lei
- CASS datorată (rd.2 x 10%)=2484 lei
- –
- Diferența stabilită în plus (rd.3 – rd.4) 2)=2484 lei
- –
- –
- –
#4 Completarea subsecțiunilor Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din activități independente, impuse în sistem real, I.4.1.Stabilirea contribuției de asigurări sociale deductibile pentru calculul impozitului pe venit, potrivit art.118 din Codul fiscal și I.4.1.2 Stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate deductibile pentru calculul impozitului pe venit, potrivit art.118 din Codul fiscal
1.Suma veniturilor nete recalculate din activități independente,impuse în sistem real=24 844 lei;
3. CASS deductibilă (rd.6 de la subsecțiunea 4.2)=24 844 x 10% din suma veniturilor nete recalculate din activități independente=2484 lei;
4.Venit net anual impozabil (rd.1-rd.2-rd.3 )=22 360 lei;
6.Total impozit anual datorat (rd.4×10% sau rd.5×10%)=2236 lei
#5 Completarea secțiunii I.7.Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă
Secțiunea surprinde un sumar al obligațiilor privind impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate stabilite prin declarația curentă. Practic, se reiau aspectele completate mai sus și se realizează un rezumat asupra obligațiilor fiscale de plată/de restituit.
1. Impozitul pe venit datorat
2. Contribuția de asigurări sociale datorată, în cazul nostru este 0
3. Contribuția de asigurări sociale de sănătate
4. Obligații fiscală de plată
După completarea tuturor informațiilor pe baza datelor din cadrul evidenței activității derulate de tine, se accesează site-ul ANAF, secțiunea depunere declarație unică și alte formulare SPV-PF. După introducerea credențialelor de logare, se încarcă fișierul care va primi un index de încărcare. Recipisa care atestă validitatea declarației precum și depunerea fără erori a acesteia va fi transmită prin intermediul adresei de e-mail.
Materialul de mai sus surprinde în sens general aspectele de care trebuie să ții cont pentru a completa declarația unică. Fiecare contribuabil este responsabil de informarea cu privire la tipurile de obligații pe care trebuie să le declare prin intermediul declarației, și ulterior să le achite către bugetul de stat. Aspectul este cu atât mai acutizat cu cât în fiecare an intervin o serie de modificări cu privire la limite și plafoane stabilite pentru determinarea obligațiilor fiscale.
Așadar, nu uita, faptul că, acesta pretinde a fi un ghid comprehensiv cu privire la completarea declarației unice. Materialul cuprinde doar un exemplu cu privire la completarea declarației, pentru o persoană fizică autorizată care aplică impozitarea în sistem real. Atunci când vom completa documentul pentru tipul de activitate derulat în baza căreia obținem anumite categorii de venituri, trebuie să analizăm mult mai multe nuanțe ale aplicabilității plafoanelor, excepții, scutiri etc.
Referințe principale de informare
Site-ul ANAF, disponibil la adresa: https://formularespv-pf.anaf.ro/my.policy.
După completarea tuturor informațiilor pe baza datelor din cadrul evidenței activității derulate de tine, se accesează site-ul ANAF, secțiunea depunere declarație unică și alte formulare SPV-PF. După introducerea credențialelor de logare, se încarcă fișierul care va primi un index de încărcare. Recipisa care atestă validitatea declarației precum și depunerea fără erori a acesteia va fi transmită prin intermediul adresei de e-mail.
Materialul de mai sus surprinde în sens general aspectele de care trebuie să ții cont pentru a completa declarația unică. Fiecare contribuabil este responsabil de informarea cu privire la tipurile de obligații pe care trebuie să le declare prin intermediul declarației, și ulterior să le achite către bugetul de stat. Aspectul este cu atât mai acutizat cu cât în fiecare an intervin o serie de modificări cu privire la limite și plafoane stabilite pentru determinarea obligațiilor fiscale.
Așadar, nu uita, faptul că, acesta pretinde a fi un ghid comprehensiv cu privire la completarea declarației unice. Materialul cuprinde doar un exemplu cu privire la completarea declarației, pentru o persoană fizică autorizată care aplică impozitarea în sistem real. Atunci când vom completa documentul pentru tipul de activitate derulat în baza căreia obținem anumite categorii de venituri, trebuie să analizăm mult mai multe nuanțe ale aplicabilității plafoanelor, excepții, scutiri etc.
Referințe principale de informare
Site-ul ANAF, disponibil la adresa: https://formularespv-pf.anaf.ro/my.policy.