Achizitii de bunuri si servicii din tara non-UE. Tratament TVA

Articol publicat in data de: 24 Septembrie 2020
Categorii: TVA
 

Situatia de fapt:

Societate neplatitoare de TVA, care are cod special de TVA, face achizitii de bunuri (valori sub 10.000 EUR) si servicii din UE si din afara EU.

Intrebare:

1. Cum procedam pentru bunuri achizitionate de la furnizor din China, dar cu transport Polonia – Romania? Se plateste TVA prin D301?

2. Pentru servicii primite din afara UE se plateste TVA prin D301?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

1. In mod normal, locul importului de bunuri (conform Art. 277 – Cod fiscal) este statul membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european, aici datorandu

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
ADINA VLAICU

Articol scris de catre ADINA VLAICU, in data de September 24, 2020.

Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU

Achizitii de bunuri si servicii din tara non-UE. Tratament TVA

Articol scris in data de: 24 Septembrie 2020

Autor: ADINA VLAICU

Situatia de fapt:

Societate neplatitoare de TVA, care are cod special de TVA, face achizitii de bunuri (valori sub 10.000 EUR) si servicii din UE si din afara EU.

Intrebare:

1. Cum procedam pentru bunuri achizitionate de la furnizor din China, dar cu transport Polonia – Romania? Se plateste TVA prin D301?

2. Pentru servicii primite din afara UE se plateste TVA prin D301?

Raspuns

1. In mod normal, locul importului de bunuri (conform Art. 277 – Cod fiscal) este statul membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european, aici datorandu-se TVA.

 Exista si exceptii, si anume sunt scutite de taxa bunurile care sunt plasate la intrarea in Uniunea Europeana in unul din regimurile sau situatiile de mai jos:

“a) livrarea de bunuri care urmează:

1. să fie plasate în regim vamal de admitere temporară, cu exonerare totală de la plata drepturilor de import;

2. să fie prezentate autorităților vamale în vederea vămuirii și, după caz, plasate în depozit necesar cu caracter temporar;

3. să fie introduse într-o zonă liberă sau într-un antrepozit liber;

4. să fie plasate în regim de antrepozit vamal;

5. să fie plasate în regim de perfecționare activă, cu suspendare de la plata drepturilor de import;

6. să fie plasate în regim de tranzit vamal extern;

7. să fie admise în apele teritoriale:

– pentru a fi încorporate pe platforme de forare sau de producție, în scopul construirii, reparării, întreținerii, modificării sau reutilării acestor platforme ori pentru conectarea acestor platforme de forare sau de producție la continent;

– pentru alimentarea cu carburanți și aprovizionarea platformelor de forare sau de producție;”

 In acest caz, locul importului pentru aceste bunuri se consideră a fi pe teritoriul statului membru în care bunurile încetează să mai fie plasate în astfel de regimuri sau situații, in acest stat datorandu-se TVA pentru import.

Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene, avand ca baza legala la nivelul Uniunii Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii si Regulamentul 2446/28-iul-2015 de completare.

La nivel naţional au fost elaborate Normele tehnice privind înregistrarea în scopuri vamale a operatorilor economici şi altor persoane prin Ordinul 1886/2016.

In concluzie, trebuie obtinut codul EORI pentru efectuarea operatiuniii vamale de import.

Pentru obtinerea codului EORI, societatea trebuie sa fie inregistrata normal in scop de TVA (conform Art. 316 din Codul fiscal). Codul special de TVA atribuit conform Art. 317, din Codul fiscal, se poate folosi doar pentru achizitii intracomunitare si servicii, si nu va confera statut de persoana inregistrata normal in scop de TVA.

 In concluzie, pentru efectuarea operatiunii de import va trebui sa va inregistrati in scop normal de TVA, sa obtineti codul EORI, sa platiti TVA si taxe vamale (daca exista), in statul membru unde are loc importul (in care bunurile intra pe teritoriul european).

2. Locul prestarii de servicii pentru servicii prestate catre o alta persoana impozabila, din punct de vedere al TVA se stabileste conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal (regula generala), ca fiind locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

In cazul dumneavostra, serviciile primite au locul in Romania, fiind impozabile in Romania.

Potrivit art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6).

In concluzie, societatea dumneavoastra are obligatia platii TVA. Fiindca societatea este neplatitoare de TVA, va plati efectiv TVA prin decontul special 301.

Reglementare:

  •   Art. 277, 278, 307 –  Cod fiscal