Cesiune parti sociale

Articol publicat in data de: 16 Septembrie 2021
Categorii: Contabilitate , Obligatiile persoanelor juridice
 

Situatie de fapt:

I. Societatea A primeste prin cesiune 3 parti sociale, la valoarea nominala, de la societatea B reprezentand 15% din capitalul social de la cei doi asociati (persoane fizice) ai societatii B. Astfel, societatea A devine asociat al firmei B cu participare la capital de 15%, pe langa ceilalti doi asociati. Cesiunea s-a facut in baza art.202 alin.2 din L31/1990.

II. Unul din asociatii societatii A (persoana fizica) cesioneaza la valoarea nominala catre unul din asociatii societatii B (persoana fizica) un numar de 9 parti sociale reprezentand 7,2% din capitalul social al societatii. Cesiunea s-a facut in baza art.202 alin.2 din L31/1990. Astfel, asociatul societatii B (persoana fizica) care a primit prin cesiune partile sociale de la societatea A, devine asociat al societatii A alaturi de ceilalti doi.

Valoarea capitalurilor sociale celor doua societati A si B nu a fost modificata, nici nu s-a obtinut niciun castig prin cesiunea partilor sociale in ambele cazuri, ea realizandu-se la valoarea nominala a partilor sociale.

Mentionez ca aceste cesiuni au fost consemnate in Hotarari interne emise de ambele societati cu modificarea actelor constitutive la Registrul Comertului si nu au avut loc transferuri de bani reprezentand contravaloarea partilor sociale nici intr-un caz nici in celalalt caz, verificand extrasele de cont ale societatii A.

Intrebare:

Va rog monografie contabila pentru ambele puncte (I.si II.) si ce obligatii declarative au societatile A si B si de asemenea asociatul care a primit parti sociale (daca este cazul)?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Conform prevederilor OMFP 1802/2014 titlurile de participare se inregistreaza in evidenta contabila la costul de achizitie sau valaorea de aport. Pentru ca detinerea lor are drept scop obtinerea de

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Simona Jurescu

Articol scris de catre Simona Jurescu, in data de 16/09/2021.

In anul 2002 ca urmare a dezvoltarii constante a societatii de contabilitate SC Excelcont SRL, apare oportunitatea infiintarii unei sucursale in Timisoara. Din acel an sucursala din Timisoara este condusa si organizata de doamna Jurescu Simona.

Vezi toate articolele scrise de Simona Jurescu