Drepturi de autor – impozitul pe veniturile nerezidentilor

Articol publicat in data de: 15 Octombrie 2020
Categorii: Veniturile nerezidentilor
 

Situatie de fapt:

In cadrul unui proiect un ONG a incheiat contracte de drept de autor ( sustinerea online a unor webinarii) cu persoane fizice rezidente in alte state membre si state din afara comunitatii europene ( Georgia, Armenia, Belarus, Azerbaijan, Belgia ), persoane care prezinta certificate de rezidenta fiscala in tarile respective.

Intrebare:

Ce impozit va trebui retinut pentru fiecare tara in parte?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Intrucat nu avem mai multe informatii cu privire la natura activitatii desfasurate de persoanele fizice nerezidente Organizatiei non-profit, raspunsul nostru se va baza strict pe informatia ca Orga

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Simona Jurescu

Articol scris de catre Simona Jurescu, in data de October 15, 2020.

In anul 2002 ca urmare a dezvoltarii constante a societatii de contabilitate SC Excelcont SRL, apare oportunitatea infiintarii unei sucursale in Timisoara. Din acel an sucursala din Timisoara este condusa si organizata de doamna Jurescu Simona.

Vezi toate articolele scrise de Simona Jurescu

Drepturi de autor – impozitul pe veniturile nerezidentilor

Articol scris in data de: 15 Octombrie 2020

Autor: Simona Jurescu

Situatie de fapt:

In cadrul unui proiect un ONG a incheiat contracte de drept de autor ( sustinerea online a unor webinarii) cu persoane fizice rezidente in alte state membre si state din afara comunitatii europene ( Georgia, Armenia, Belarus, Azerbaijan, Belgia ), persoane care prezinta certificate de rezidenta fiscala in tarile respective.

Intrebare:

Ce impozit va trebui retinut pentru fiecare tara in parte?

Raspuns

Intrucat nu avem mai multe informatii cu privire la natura activitatii desfasurate de persoanele fizice nerezidente Organizatiei non-profit, raspunsul nostru se va baza strict pe informatia ca Organizatia non-profit realizeaza plati pentru contracte de drept de autor catre persoane fizice rezidente in Georgia, Armenia, Belarus, Azerbaijian si Belgia.

Astfel, potrivit prevederilor fiscale in vigoare, se considera redeventa platile de orice natura primite pentru folosirea dreptului de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:

a) drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video;

b) dreptul de a efectua inregistrari audio, video, respectiv spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau altele similare, si dreptul de a le transmite sau retransmite catre public, direct sau indirect, indiferent de modalitatea de transmitere – inclusiv prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare;

c) orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franzica, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatiei ori software;

d)orice echipament industrial, comercial sau stiintific, container, cablu, conducta, satelit, fibra optica sau tehnologii similare;

e) orice know-how;

f) numele sau imaginea oricarei persoane fizice sau alte drepturi similare referitoare la o persoana fizica.

Pe baza informatiilor puse la dispozitie, in cazul de fata consideram ca platile efectuate in baza unui contract de drept de autor catre persoane fizice nerezidente, s-ar incadra in definitia redeventelor.

Conform prevederilor fiscale in vigoare, sunt venituri impozabile in Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, redeventele de la un rezident. Acestea fiind impozitate cu 16% din valorea veniturilor brute.

Daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea a dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventia care se aplica acelui venit.

Pentru aplicarea prevederilor Tratatelor de Evitare a Dublei Impuneri, persoana nerezidenta trebuie sa puna la dispozitia platitorului de venit un certificat de rezidenta fiscala in original din care sa reiasa ca este rezident in respectiva tara in perioada cand are loc efectuarea platii de venit.

In situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile. Daca un contribuabil este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de acel contribuabil din Romania este cota mai favorabila prevazuta in legislatia interna, legislatia Uniunii Europene sau conventiile de evitare a dublei impuneri.

Ca urmare, in cazul de fata, daca ONG-ul obtine certificate de rezidenta fiscala valide  de la persoanele fizice nerezidente, se vor avea in vedere urmatoarele prevederi pentru impozitarea veniturilor obtinute din drepturi de autor de:

a) Persoane fizice rezidente in Armenia:

Potrivit prevederilor  art. 13 Redevente din Tratatul de evitare a dublei impuneri incheiat intre Romania si Armenia, veniturile obtinute din Romania de catre persoane fizice rezidente in Armenia vor fi supuse impozitarii in procent de 10%.

b) Persoane fizice rezidente in Azerbaidjan:

Potrivit prevederilor  art. 12 Redevente  din Tratatul de evitare a dublei impuneri incheiat intre Romania si Azerbaidjan, veniturile obtinute din Romania de catre persoane fizice rezidente in Azerbaidjan vor fi supuse impozitarii in procent de 10%.

c) Persoane fizice rezidente in Georgia:

Potrivit prevederilor art. 12 Redevente din Tratatul de evitare a dublei impuneri incheiat intre Romania si Georgia, veniturile obtinute din Romania de catre persoane fizice rezidente in Georgia vor fi supuse impozitarii in procent de 5%.

d) Persoane fizice rezidente in Belarus:

Potrivit prevederilor art. 12 Redevente din Tratatul de evitare a dublei impuneri incheiat intre Romania si Belarus, veniturile obtinute din Romania de catre persoane fizice rezidente in Belarus vor fi supuse impozitarii in procent de 15%.

e) Persoane fizice rezidente in Belgia:

Potrivit prevederilor art.12 Redevente din Tratatul de evitare a dublei impuneri incheiat intre Romania si Belgia, veniturile obtinute din Romania de catre persoane fizice rezidente in Belgia vor fi supuse impozitarii in procent de 5%.

Reglementare:

Codul Fiscal

art.7, 223, 224, 230

Tratate de evitare a dublei impuneri incheiate intre:

  • Romania si Armenia
  • Romania si Belarus
  • Romania si Georgia
  • Romania si Belgia
  • Romania si Azerbaidjan