Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Fiscalitate penalitati IFN
Simona Jurescu
Valabil la 23 Aprilie 2021
Situatie de fapt:
Suntem o societate pe actiuni, respective Institutie Financiar Bancara (IFN) autorizata de BNR cf legislatiei), dar functionalitatea societatii se face in conformitate cu legea 31/1990.
Avem urmatoarea speta:
Un client (debitor) are scadenta rata capital in ziua de 20 februarie in valoare de 1.000 lei, dar nu o achita, iar incepand cu ziua de 21 februarie incep sa se calculeze penalitati conform contractului de credit. Aceste penalitati doar le calculeaza sistemul de evidenta a creditelor, dar le activeaza si implicit inregistreaza in contabilitate doar la prima incasare venita de la debitor
In luna urmatoare, respectiv martie nu sunt incasari de la debitor, rata de 1.000 lei trece pe restanta si penalitatile se calculeaza in continuare dar nu se activeaza si inregistreaza pt ca nu avem incasare.
In data de 10 aprilie debitorul achita suma de 3.000 lei.
Soldul debitului in ziua incasarii este urmatorul:
– Penalitati calculate in perioada 21 februarie – 10 aprilie in valoare de 5.000 lei
– 2 rate capital restante in valoare de 2.000 lei
Total de plata 7.000 lei. Aceasta valoare trebuie sa o achite debitorul pentru a inchide debitul si a trece creditul din restant pe curent.
IFN-ul negociaza cu clientul sa achite doar 3.000 lei, suma care se repartizeaza astfel:
– 1.000 lei penalitati
– 2.000 lei rata de capital aferenta lunilor feb si martie
Astfel, la sfarsitul zilei de 10 aprilie in contabilitate avem urmatorul efect:
– In contabilitate s-au activat toate penalitatile calculate de la prima zi de restanta (21 feb) pana la ziua incasarii (10 aprilie) in valoare de 5.000 lei
– Conform negocierii cu clientul se storneaza penalitati in valoare de 4.000 lei
– Suma incasata de 3.000 lei se repartizeaza pe penalitati 1.000 lei si pe capital 2.000 lei
Intrebare:
Este corecta decizia societatii prin care penalitatile se activeaza doar la prima incasare sau este necesar a se inregistra in contabilitate la sfarsitul fiecarei zi sau luna? Care este reglementarea fiscala unde se precizeaza acest fapt (lege, cod fiscal, articol, etc)?
Inregistrand penalitatile in fiecare zi cresc artificial veniturile din penalitati (in acelasi timp se intocmeste in contrapartida si provizioane aferente debitelor restante), penalitati care daca se ajunge la executarea debitorului poate nu se vor incasa vreodata.
– Este corecta dpdv fiscal decizia societatii de a storna aceste penalitati? implica dpdv fiscal (imputatii) anumite riscuri din partea unui viitor control fiscal ?
– Stornarea penalitatilor se face prin decizie interna semnata de persoanele competente. Este suficienta aceasta decizie interna sau mai sunt necesare alte documente care sa reglementeze stornarea acestor penalitati?
Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!
1) Conform principiului art 49).- Principiul contabilitatii de angajamente Norma 14/2015 societatea are obligatia inregistrarii veniturilor din penalitatile rezultate din contrac
Înregistrează-te pentru răspunsul complet
● Alerte Fiscale scrise si video!
● Consultant AI disponibil 24 din 24
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate
Articol scris de catre Simona Jurescu, in data de 23 Aprilie 2021.
In anul 2002 ca urmare a dezvoltarii constante a societatii de contabilitate SC Excelcont SRL, apare oportunitatea infiintarii unei sucursale in Timisoara. Din acel an sucursala din Timisoara este condusa si organizata de doamna Jurescu Simona.