Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Inspectie fiscala care recalifica unele tranzactii la calculul impozitului pe profit
Cornel Grama
Valabil la 22 Iulie 2024
Situatie de fapt:
In urma unui control ANAF organele de inspectie fiscala reclasifica niste cheltuieli cu prestari de servicii de la trei furnizori ca fiind nedeductibile la calculul impozitului pe profit deoarece organelle de inspectie fiscala considera ca facturile emise de acesti furnizori au urmarit de fapt obtinerea de avantaje fiscale motivand pe de o parte ca acestea (societatile prestatoate) erau platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor iar societatea beneficiara era platitoare de impozit pe profit, iar pe de alta parte ca administratorii societatilor prestatoare erau si angajati ai societatii beneficiare obtinand astfel avantajul fiscal prin neplata impozitelor si contributiilor salariale.
Cu argumentele de mai sus, ANAF recalculeaza impozitul pe profit prin eliminarea cheltuielilor de la cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit, dar si prin scaderea din impozitul pe profit a sumelor reprezentand impozit pe venitul microintreprinderilor platit de societatile partenere.
Facem precizarea ca aceste societati prestatoare nu sunt afiliate cu societatea beneficiara, folosesc baza materiala proprie, angajaza cheltuieli proprii, in contractele cu acestea nu exista clauze de excplusivitate, de fapt acestea sunt societati independente. Angajatii care sunt si administratori ai societatilor prestatoare au cu totul si cu totul alte atributii de serviciu . Angajarile au fost facute ulterior (la distanta de ani) de la incheierea contractelor de prestari servicii cu respectivele companii, compania noastra avand nevoie de respectivele posturi iar colaborarea cu societatile prestatoare – respectiv cu administratorii lor- a fost argumentul de seriozitate si cunoastere pentru care aceste personae au fost angajate.
In punctul de vedere exprimat de compania noastra am aratat cu argumente si documente atat faptul ca societatile prestatoare sunt independente din toate punctele de vedere fata de compania beneficiara, am realizat o analiza comparativa a serviciilor realizate de societatile beneficiare versus atributiile de serviciu ale angajatilor. ANAF nu a tinut cont de argumentele noastre astfel ca am depus contestatie administrativa. (Anexam prezentei un extras din contestatia administrativa).
Organul de solutionare a contestatiiilor respinge contestatia formulata invocand urmatoarele:
• Hotararile CJUE C-116/16 si C117/16, C-464/14, EU:C:2016:896, punctul 60 , etc citez din solutionarea contestatiei : “un asemenea contribuabil nu poate beneficia de un avantaj care decurge din dreptul Uniunii atunci cand operatiunea este pur artificiala pe plan economi si urmareste si urmareste sustragerea de la aplicarea legislatiei … “ – or, nu poate intra in calcul ca acele facturi reprezentand prestari de servicii pe baza de contract si documentate corespunzator sa fie considerate o operatiune artificiala;
• Mijloacele de proba prezentate in contestatie nu prezinta un anumit grad de exactitate pentru a putea permite o identificare a acestora In corelatie cu serviciul prestart si cu specificul activitatii;
• Obiectul de activitate al societatilor prestatoare “Intermedieri in comertul cu produse diverse “nu permite activitati precum otpimizarea si dezvoltarea activitatii clientului , planificarea si implementarea strategiei de vanzari, etc.
• Societatile prestatoare nu au avut in acea perioada angajati.
Avand in vedere ca in urma acestei decizii de respingere va urma un proces va rugam sa ne ajutati cu eventuale argumente si Hotarari CJUE in spete asemanatoare.
Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!
Din pacate asta e practica la ANAF si anume ca organul de solutionare a contestatiei pentru astfel de spete ca a dumneavoastră, prin reincadrarea unor tranzactii ca fiind artificiale (acceptiunea
Înregistrează-te pentru răspunsul complet
● Alerte Fiscale scrise si video!
● Consultant AI disponibil 24 din 24
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate
Articol scris de catre Cornel Grama, in data de 22 Iulie 2024.
Expert contabil si consultant fiscal din Cluj Napoca si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 45.000 de membri.