Livrare intracomunitara de bunuri – dovada transportului

Articol publicat in data de: 19 Februarie 2020
Categorii: TVA
 

Situatie de fapt:

a) Firma X, platitoare de TVA in Romania, inregistrata in VIES factureaza livrari de bunuri catre firma Y din BE , inregistrata in VIES.

b) Firma Z platitoare de TVA in Romania, inregistrata in VIES factureaza livrari de bunuri catre firma W din DE , nu este inregistrata in VIES.

c) Firma A platitoare de TVA in Romania, inregistrata in VIES factureaza catre o persoana fizica din FR materiale de constructii.

Intrebare:

a) Se factureaza fara TVA si se declara in 390?
b) Cum se factureaza si cum se declara?
c) Cum se factureaza si cum se declara?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livr

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Acces gratuit timp de 7 zile și posibilitatea de a ne trimite o speță!
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Simona Jurescu

Articol scris de catre Simona Jurescu, in data de February 19, 2020.

In anul 2002 ca urmare a dezvoltarii constante a societatii de contabilitate SC Excelcont SRL, apare oportunitatea infiintarii unei sucursale in Timisoara. Din acel an sucursala din Timisoara este condusa si organizata de doamna Jurescu Simona.

Vezi toate articolele scrise de Simona Jurescu

Livrare intracomunitara de bunuri – dovada transportului

Articol scris in data de: 19 Februarie 2020

Autor: Simona Jurescu

Situatie de fapt:

a) Firma X, platitoare de TVA in Romania, inregistrata in VIES factureaza livrari de bunuri catre firma Y din BE , inregistrata in VIES.

b) Firma Z platitoare de TVA in Romania, inregistrata in VIES factureaza livrari de bunuri catre firma W din DE , nu este inregistrata in VIES.

c) Firma A platitoare de TVA in Romania, inregistrata in VIES factureaza catre o persoana fizica din FR materiale de constructii.

Intrebare:

a) Se factureaza fara TVA si se declara in 390?
b) Cum se factureaza si cum se declara?
c) Cum se factureaza si cum se declara?

Raspuns

Livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.

Conform preverilor fiscale in vigoare, sunt scutite de taxa livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana impozabila sau catre o persoana juridica neimpozabila care actioneaza ca atare in alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor, care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru.

Scutirea nu se aplica in cazul in care furnizorul nu a respectat obligatia prevazuta la art. 325 alin.(1) de a depune o declaratie recapitulativa sau declaratie recapitulativa depusa de acesta nu contine informatiile corecte referitoate la aceasta livrare, astfel cum se solicita in temeiul art. 325, alin.(3) cu exceptia cazului in care furnizorul poate justifica in mod corespunzator deficienta intr-un mod considerat satisfacator de autoritatile fiscale competente.

De asemenea, documentele necesare pentru a justifica scutirea de taxa sunt prevazute de art. 45a din Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2018/1912 al Consiliului din 4 decembrie 2018 de modificare a Regulamentului de punere in aplicare  (UE) nr.282/2011 in ceea ce priveste anumite scutiri pentru operatiuniunile intracomunitare, precum si in Ordinul 103/2016 in cazul in care persoanele impozabile  nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 45a din Regulament.

a) Pentru livrarea de bunuri catre un client Y din Belgia, societate inregistrata in VIES, furnizorul X din Romania, inregistrat in scopuri de TVA:

– Va realiza o livrare intracomunitara scutita de TVA, daca respecta conditiile mentionate mai sus in materie de documente de transport si declaratie recapitulativa.

– Va emite factura fara TVA, respectand prevederile de la art.319 alin.(20) din Codul Fiscal si in cazul in care este apica scutirea de taxa, se va face trimitere la dispozitiile aplicabile din Codul Fiscal ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestare de servicii face obiectul unei scutiri.

– Va declara in Declaratia 390 – DECLARAȚIE RECAPITULATIVA PRIVIND LIVRARILE/ACHIZITIILE/PRESTARILE INTRACOMUNITARE cu codul “L”

– Va declara in Declaratia 300 – DECONT DE TAXA PE VALOAREA ADAUGATA la randul 1 – Livrarri intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin.(2) lit.a) si d) din Codul fiscal.

b) Pentru livrarea de bunuri catre un client W din Germania, societate neinregistrata in VIES, furnizorul Z din Romania, inregistrat in scopuri de TVA si in VIES:

– Va emite factura cu TVA 19%, intrucat una din conditiile necesare pentru aplicarea scutirii nu poate fi indeplinita, lipsa unui cod de TVA valabil emis de autoritatile din Germania.

– Nu va declara tranzactia in Declaratia recapitulativa (D390)

– Va declara tranzactia in Declaratia 300 – Decont de taxa pe valoarea adaugata la randul 9 “Livrări de bunuri şi prestări de servicii, taxabile cu cota 19%”

c) Pentru livarrea de bunuri catre un client persoana fizica din Franta, furnizorul A din Romania, inregistrat in scopuri de TVA si in VIES:

– Va emite factura cu TVA 19%, intrucat livrarea are loc catre o persoana neimpozabila (presupunand ca persoana fizica din Franta nu desfasoara activitate economica) si conditiile pentru aplicarea scutirii nu pot fi indeplinite

– Nu va declarara tranzactia in Declaratia recapitulativa (D390)

– Va declara tranzactia in Declaratia 300- Decont de taxa pe valoarea adaugata la randul 9 “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%”

Reglementare:

Codul Fiscal