Prestare de servicii intracomunitare

Articol publicat in data de: 06 August 2020
Categorii: TVA
 

Situatia de fapt:

Client din Italia, platitor de TVA, servicii prestate in Romania.

Intrebare:

S-au prestat servicii de strung pe teritoriul Romaniei asupra unor piese (bunuri mobile). Aceste bunuri pleaca in Italia conform CMR. Facturez clientul cu TVA sau cu taxare inversa?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

In cazul de fata se va merge pe regula generala de la Art. 278, alin. 2) din Codul fiscal care stabileste locul de prestare a serviciilor către o persoan

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
ADINA VLAICU

Articol scris de catre ADINA VLAICU, in data de August 6, 2020.

Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU

Prestare de servicii intracomunitare

Articol scris in data de: 06 August 2020

Autor: ADINA VLAICU

Situatia de fapt:

Client din Italia, platitor de TVA, servicii prestate in Romania.

Intrebare:

S-au prestat servicii de strung pe teritoriul Romaniei asupra unor piese (bunuri mobile). Aceste bunuri pleaca in Italia conform CMR. Facturez clientul cu TVA sau cu taxare inversa?

Raspuns

In cazul de fata se va merge pe regula generala de la Art. 278, alin. 2) din Codul fiscal care stabileste locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acționează ca atare “este locul unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana își are sediul activității sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primește serviciile. În absența unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primește aceste servicii își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită. “

Conform Art. 266, alin. 2), lit. b) din Codul fiscal, pentru societatea italiana se considera ca are un sediu fix in Romania daca dispune “în România de suficiente resurse tehnice și umane pentru a efectua regulat livrări de bunuri și/sau prestări de servicii impozabile”; ceea ce nu este cazul.

In concluzie, societatea din Romania va efectua o prestare de servicii intracomunitara, facturand fara TVA (in conditiile in care ambele societati sunt inregistrate in scop de TVA), aplicand taxarea inversa.

 

Reglementare:

  • Art. 278 – Cod fiscal