Societate cu bunuri imobiliare – Cedare parti sociale si datorie fata de asociatul unic

Articol publicat in data de: December 17, 2019
Categorii: Veniturile microintreprinderilor
 

Situatie de fapt:

O societate comerciala, platitoare de TVA, avand ca obiect de activitate 6820 – Inchirierea si subinchiriere bunurilor imobiliare proprii si inchiriate, a achizitionat in anul 2009 un teren pe care a construit in anul 2011 o casa, avand contract de executie cu o firma de constructii.

Asociatul unic este cetatean strain, si a adus bani in firma (a imprumutat) pentru construirea casei , sume inregistrate in contabilitate in contul 462. Atunci cand casa a fost finalizata, ea a fost inchiriata ocazional, firma emitand facturi cu TVA.

In prezent asociatul doreste sa vanda casa, dar si firma cu totul, acesta fiind sigurul activ al firmei. A gasit pe cineva interesat sa achizitioneze casa cu firma cu tot.

Intrebare

Cat de corecta vi se pare urmatoarea abordare? Cei doi merg la Registrul Comertului si fac cesionarea de parti sociale la valoarea lor nominala, adica 200 lei (cat este capitalul social). Noul asociat imprumuta firma cu bani iar firma restituie fostului asociat suma aflata in contul 462, in baza contractelor de imprumut anterioare.

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Pentru varianta propusa de dumneavoastra, recomandam sa aveti o discutie si cu un jurist/avocat pentru a verifica daca din punct de vedere  juridic (Legea 31/1990 privind societatile comerciale) s

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Acces gratuit timp de 7 zile și posibilitatea de a ne trimite o speță!
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Simona Jurescu

Articol scris de catre Simona Jurescu, in data de December 17, 2019.

In anul 2002 ca urmare a dezvoltarii constante a societatii de contabilitate SC Excelcont SRL, apare oportunitatea infiintarii unei sucursale in Timisoara. Din acel an sucursala din Timisoara este condusa si organizata de doamna Jurescu Simona.

Vezi toate articolele scrise de Simona Jurescu