Sponsorizare – Tratament fiscal

Articol publicat in data de: 12 Decembrie 2019
Categorii: Impozitul pe profit
 

Situatie de fapt:

SRL – platitor impozit pe profit, incheie un contract de sponsorizare (indeplineste conditiile Legii 32/1994). Valoare contract 10.000 lei.

Contractul are data in Octombrie 2019, dar pana la sfarsitul anului nu se plateste decat suma de 4.000 lei.

Intrebare:

1. La data contractului se face vreo inregistrare?

2. Cat se deduce din impozitul pe profit datorat aferent Q4 2019?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

1. Potrivit principiului contabilitatii de angajamente, efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc(si nu pe

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Simona Jurescu

Articol scris de catre Simona Jurescu, in data de December 12, 2019.

In anul 2002 ca urmare a dezvoltarii constante a societatii de contabilitate SC Excelcont SRL, apare oportunitatea infiintarii unei sucursale in Timisoara. Din acel an sucursala din Timisoara este condusa si organizata de doamna Jurescu Simona.

Vezi toate articolele scrise de Simona Jurescu

Sponsorizare – Tratament fiscal

Articol scris in data de: 12 Decembrie 2019

Autor: Simona Jurescu

Situatie de fapt:

SRL – platitor impozit pe profit, incheie un contract de sponsorizare (indeplineste conditiile Legii 32/1994). Valoare contract 10.000 lei.

Contractul are data in Octombrie 2019, dar pana la sfarsitul anului nu se plateste decat suma de 4.000 lei.

Intrebare:

1. La data contractului se face vreo inregistrare?

2. Cat se deduce din impozitul pe profit datorat aferent Q4 2019?

Raspuns

1. Potrivit principiului contabilitatii de angajamente, efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc(si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.

Totusi in cazul contractelor de  sponsorizare exista o derogare de la principiul contabilitatii de angajament, dupa cum urmeaza: sponsorizarea in bani si/sau in bunuri materiale se va consemna in evidenta contabila a sponsorului si a beneficiarului sponsorizarii pe baza documentelor care atesta efectuarea platii sau predarea, respectiv primirea, bunurilor materiale.

Astfel in situatia de fata, Societatea X nu are obligatia sa efectueze nicio inregistrare la data semnarii contractului de sponsorizare.

2. Potrivit prevederilor fiscale in vigoare, contribuabilii care inregistreaza cheltuieli de sponsorizare, acordate potrivit Legii 32/1994, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii  minimul dintre urmatoarele:

1. valoarea calculata prin aplicarea a 0.75% la cifra de afaceri,
2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.

In plus fata de cele mentionate mai sus, in prevederile legale privind sponsorizarea, este mentionat ca “sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. In cazul nostru, transferul dreptului de proprietate are loc doar  asupra mijloacelor financiare platite si nu si a celor ramase neachitate conform contractului de sponsorizare. Ca urmare sponsorizarea are loc doar partial.

Astfel in cazul de fata, la determinarea creditului fiscal se va lua in calcul doar valoarea cheltuielilor cu sponsorizarea inregistrate si efectiv platite pana la 31.12.2019, in speta doar suma de 4.000 lei, intrucat aceasta va fi efectiv inregistrata in contabilitatea Societatii X si platita pana la 31.12.2019.

Totodata,  va rugam sa aveti in vedere ca in cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitatile de cult, sumele aferente se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de leguitor, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deducerea fiscala.  Va rugam sa gasiti mai jos pagina de web unde se poate verifica daca beneficiarul sponsorizarii este inregistrat in acest registru.

https://www.anaf.ro/RegistrulEntitatilorUnitatilorCult/

Mai mult de atat, din practica recomandam ca la momentul verificarii beneficiarului sponsorizarii,  Societatea X sa salveze dovada verificarii, inclusiv cu data vizibila, pentru a evita posibile discutii ulterioare cu autoritatile fiscale, in cazul in care aceasta entitate este scoasa ulterior din acest registru, pentru neindeplinirea conditiilor impuse de lege.

Va rugam sa aveti in vedere ca in cazul in care exista sume care nu pot fi scazute din impozitul pe profit datorat, acestea se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi, iar recuperea acestor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

De asemenea, Societatea are obligatia completarii si depunerii declaratiei 107 “Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private” pana la termenul de depunere a declaratiei de impozit pe profit.

Reglementare:

  • Codul Fiscal
  • art.26 si Normele de aplicare ale art. 26 din Codul Fiscal
  • Instructiuni pentru aplicarea Legii 32/1994 privind sponsorizarea
  • OMFP 1802/2014
  • pct.53