Sumele pentru care s-a emis chitanta in loc de bon fiscal pot fi considerata nejustificate?

Articol publicat in data de: 17 Septembrie 2021
Categorii: Obligatiile persoanelor juridice
 

Situatie de fapt:

O societate desfasoara activitati de amanetare si incaseaza comisioane de la clienti persoane fizice, aferente serviciilor de creditare efectuate. Mentionez ca incasarea comisioanelor este justificata prin facturi si chitante emise clientilor.

Societatea foloseste casa de marcat electronic si emite bonuri fiscale in urma vanzarii bunurilor comercializate/amanetate.

S-a efectuat un control la societate din partea inspectorilor antifrauda si s-a apreciat ca trebuia sa fie emise bonuri fiscale pentru comisioanele incasate.

Societatea a fost sanctionata contraventional cu amenda de 20.000 lei, pentru contraventia prev. de art. 10, pct 3, lit c din OUG 28/1999. De asemenea, au fost confiscate comisioanele incasate pe ultimele sase luni, in baza art. 11, al. 1, lit. 4, pct VI din OUG 28/1999.

Precizez ca activitatile de amanetare reprezinta activitati de creditare- cod CAEN 6492 si sunt clasificate ca alte activitati de intermedieri financiare in grupa 649 CAEN.

Intrebare:

  1. Daca societatea este exceptata de folosirea casei de marcat electronice si de emiterea bonurilor fiscale pentru aceste comisioane, in baza prev. art. 2, lit e din OUG 28/1999?

Confiscarea incasarilor poate fi legala, din moment de incasarile au fost justificate prin facturi si chitante emise clientilor, iar veniturile au fost fiscalizate? Asadar, incasarile nu pot fi considerate nejustificate…

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Conform legislatiei in vigoare, societatile care utlizeaza case de marcat fiscale nu pot utiliza alte documente pentru a confirma incasarile de la clienti. Astfel, daca o societate desfasoara

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Ioana – Camelia Predescu

Articol scris de catre Ioana – Camelia Predescu, in data de 17/09/2021.

Avand la baza studii juridice si o specializare in fiscalitate, practic o abordare a spetelor din doua puncte de vedere, fapt ce imi permite o intelegere mai buna in special in cazul spetelor complexe care nu necesita doar cunostinte in domeniul fiscalitatii. In decursul ultimilor 3 ani am avut ocazia sa particip la diferite cursuri si seminarii sustinute de specialisti recunoscuti in domeniul fiscalitatii, ajungand astazi sa pot rezolva o gama variata de spete si sa pot raspunde cu promptitudine la intrebarile clientilor.

Vezi toate articolele scrise de Ioana – Camelia Predescu