Tratament TVA aferent lucrarilor de dragaj efectuate de o societate din Georgia in beneficiul unei societati din Romania

Articol publicat in data de: November 8, 2019
Categorii: TVA
 

Situatie de fapt:

O societate comerciala din Romania inregistrata in scopuri de TVA incheie un contract de prestari de servicii cu o firma din Georgia, deci din afara spatiului UE. In baza contractului respectiv firma furnizoare de prestatii, in speta firma din Georgia, efectueaza lucrari de dragaj in Portul maritim Constanta, beneficiarul fiind, bineinteles, societatea comerciala din Romania.  

Plata contravalorii prestatiei de face pe baza de invoice (factura externa), emisa de prestatorul strain inregistrat in Georgia catre beneficiar, in speta societatea comerciala din Romania. 

Intrebare:

Va rugam sa ne precizati care este tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA, avand in vedere ca factura emisa de prestatorul extern nu contine si nu are evidentiata taxa pe valoarea adaugata.

Este corecta aprecierea noastra si anume ca: beneficiarul serviciilor respective, fiind inregistrat in scopuri de TVA, are obligatia platii potrivit prevederilor art 307 (2) din Codul fiscal efectuand plata prin mecanismul taxarii inverse potrivit prevederilor art 326 (2), chiar daca achizitia nu este intracomunitara?

In acest context, nu se declara achizitia in D 390, iar inregistrarea contabila este: ct 628 =ct 401 cu valoarea prestatiei si concomitent ct 4426=ct 4427 cu valoarea TVA aferent prestatiei.

In cazul in care nu considerati corecta aprecierea noastra, va rugam sa raspundeti care este procedura de determinare, evidentiere si plata a TVA aferente prestatiei in cauza si binenteles, cine are obligatia platii raportandu-va la temeiul legal?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Intelegerea noastra e ca serviciile de dragare sunt servicii de sapare a fundului unei ape cu ajutorul dragelor si inlaturarea a materialului rezultat, in vederea inlesnirii navigatiei si  a execu

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Acces gratuit timp de 7 zile și posibilitatea de a ne trimite o speță!
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Simona Jurescu

Articol scris de catre Simona Jurescu, in data de November 8, 2019.

In anul 2002 ca urmare a dezvoltarii constante a societatii de contabilitate SC Excelcont SRL, apare oportunitatea infiintarii unei sucursale in Timisoara. Din acel an sucursala din Timisoara este condusa si organizata de doamna Jurescu Simona.

Vezi toate articolele scrise de Simona Jurescu