Vanzare software la comanda si software vandabil prin utilitate

Articol publicat in data de: 06 Ianuarie 2020
Categorii: Contabilitate
 

Situatie de fapt:

Ne propunem realizarea de software la comanda si fara comanda (in ideea ca softul va fi vandabil prin utilitate). Achizitionez componente software care sunt utilizate la productia unui software la comanda. Valoare de vanzare necunoscuta inca.

Intrebare:

Care este monografia contabila, incepand de la achizitia de materiale auxiliare (componente soft) si pana la comercializare?

 

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

1. Monografie contabila creare software la comanda. In cazul crearii softului la comanda, recomandam evidentierea costurilor pe fiecare tip de comanda/client, pentru o evidenta cat mai core

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Simona Jurescu

Articol scris de catre Simona Jurescu, in data de January 6, 2020.

In anul 2002 ca urmare a dezvoltarii constante a societatii de contabilitate SC Excelcont SRL, apare oportunitatea infiintarii unei sucursale in Timisoara. Din acel an sucursala din Timisoara este condusa si organizata de doamna Jurescu Simona.

Vezi toate articolele scrise de Simona Jurescu

Vanzare software la comanda si software vandabil prin utilitate

Articol scris in data de: 06 Ianuarie 2020

Autor: Simona Jurescu

Situatie de fapt:

Ne propunem realizarea de software la comanda si fara comanda (in ideea ca softul va fi vandabil prin utilitate). Achizitionez componente software care sunt utilizate la productia unui software la comanda. Valoare de vanzare necunoscuta inca.

Intrebare:

Care este monografia contabila, incepand de la achizitia de materiale auxiliare (componente soft) si pana la comercializare?

 

Raspuns

1. Monografie contabila creare software la comanda. In cazul crearii softului la comanda, recomandam evidentierea costurilor pe fiecare tip de comanda/client, pentru o evidenta cat mai corecta.

Crearea softului la comanda

Inregistrarea achizitiilor de materialelor 302X Materiale=401 Furnizori
Inregistrarea consumului de materiale folosite602X Cheltuieli cu materialele consumabile=302X Materiale
Inregistrarea cheltuielilor cu utilitatile, cu alte servicii prestate de terti etc.6XX Cheltuieli aferente=401 Furnizori
Inregistrarea cu amortizarea mijloacelor fixe folosite pentru crearea software-ului681X Cheltuieli cu amortizarea=28X Amortizarea mijloacelor corporale si necorporale
Inregistrarea cheltuielilor cu salariile angajatilor care au lucrat pentru crearea softului la comanda641 Cheltuieli cu salariile personalului=421 Personal salarii datorate
Inregistrarea valorii cheltuielilor realizate in servicii in curs de executie la sfarsitul fiecarei luni332 Servicii in curs de executie=712 Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie

Vanzarea softului

Emiterea facturii de vanzare software la comanda4111 Clienti=704 Venituri din servicii prestate
Stornarea veniturilor aferente costurilor serviciilor in curs de executie in vederea obtinerii profitului aferent712 Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie=332 Servicii in curs de executie

2. Monografie contabila creare soft spre vanzare cu licenta ( vandabil prin utilitate).

Din punct de vedere contabil, recunoasterea si evaluarea programelor software generate intern este o problema complexa, avand in vedere necesitatea demonstrarii existentei unui activ identificabil, a faptului ca acesta va genera beneficii economice viitoare probabile, precum si momentul obtinerii de beneficii economice. Este necesar, totodata, sa se determine in mod fiabil costul activului.

Pentru a stabili daca activul necorporal generat intern respecta criteriile de recunoastere ca imobilizare necorporala, entitatea delimiteaza procesul de generare a acestuia in:

a) faza de cercetare – Pe parcursul derularii fazei de cercetare societatea nu poate demonstra faptul ca acesta indeplineste conditiile de recunoastere ca element de activ si, prin urmare, costurile aferente sunt recunoscute drept cheltuieli ale perioadelor in care sunt suportate.

b) faza de dezvoltare – consta in aplicarea rezultatelor si cunostintelor provenite din cercetare intr-un plan sau proiect in baza caruia se va realiza implementarea programului informatic, stabilindu-se, printre altele, resursele tehnice, financiare si de alta natura necesare a fi utilizate in cadrul proiectului si posibilitatea utilizarii acestor resurse.

Software-ul creat intern este evaluat initial la costul de productie, care cuprinde pretul de achizitie al materiilor prime si al materialelor consumabile si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct bunului in cauza.

In costul de productie sau de prelucrare al stocurilor, precum si in costul de productie al imobilizarilor se cuprind cheltuielile directe aferente productiei, si anume: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, costul proiectarii produselor, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.

Faza de cercetare (fara a fi recunoscut in costul activului)

6xx Conturi de cheltuieli=%
28x Amortizari privind imobilizarile
3xx Conturi de stocuri
4xx Conturi de terti

Faza de dezvoltare

Cheltuielile de productie aferente se evidentiaza in functie de
natura acestora.
6xx Conturi de cheltuieli=%
28x Amortizari privind imobilizarile
3xx Conturi de stocuri
4xx Conturi de terti
Evidentierea lucrarilor aferente etapei de dezvoltare a programului cu valoarea costurilor inregistrate la pasul anterior203 Cheltuieli de dezvoltare/
Program software
=721 Venituri din productia de
imobilizari necorporale

Presupunem ca software-ul va fi utilizat/achizitionat de catre potentiali clienti, in baza contractelor incheiate de catre Societatea X cu acestia. Acestea primesc astfel dreptul de folosinta a programului produs de catre societate, sub forma de licenta de utilizare, iar codul sursa nu este divulgat clientului. Programul software ramanand in proprietatea Societatii X.

Inregistrarea dreptului de utilizare a programului software-ului4111 Clienti =706 Venituri din redevenţe,
loctii de gestiune si chirii

Reglementare:

  • OMFP 1802/2014