Vanzarea de vehicule second-hand, achizitia facandu-se in regim special – regimul marjei

Articol publicat in data de: 09 Iulie 2020
Categorii: TVA
 

Situatia de fapt:

Societate comerciala neinregistrata in scopuri de TVA, dar cu cu cod special de TVA face achiziti de auto second-hand folosind codul special si primeste facturi din UE cu TVA la marja (M – inscrisa pe facturi).

Intre timp, societatea a obtinut codul normal de TVA si urmeaza sa vanda autoturismele.

Intrebare:

Cum se vor inregistra facturile de achizitie si cele de vanzare si care sunt obligatiile din punct de vedere al TVA cu privire la aceste operatiuni?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

O societate inregistrata normal in scop de TVA conform Art. 316 din Codul fiscal poate:

– Aplica regimul normal de taxare pentru orice livrare eligibila pentru aplicarea regimului spec

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
ADINA VLAICU

Articol scris de catre ADINA VLAICU, in data de July 9, 2020.

Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU

Vanzarea de vehicule second-hand, achizitia facandu-se in regim special – regimul marjei

Articol scris in data de: 09 Iulie 2020

Autor: ADINA VLAICU

Situatia de fapt:

Societate comerciala neinregistrata in scopuri de TVA, dar cu cu cod special de TVA face achiziti de auto second-hand folosind codul special si primeste facturi din UE cu TVA la marja (M – inscrisa pe facturi).

Intre timp, societatea a obtinut codul normal de TVA si urmeaza sa vanda autoturismele.

Intrebare:

Cum se vor inregistra facturile de achizitie si cele de vanzare si care sunt obligatiile din punct de vedere al TVA cu privire la aceste operatiuni?

Raspuns

O societate inregistrata normal in scop de TVA conform Art. 316 din Codul fiscal poate:

– Aplica regimul normal de taxare pentru orice livrare eligibila pentru aplicarea regimului special, potrivit art. 312 alin. (7);

sau

– Daca sunt indeplinite conditiile prevazute la Art. 312, poate aplica regimul special pentru vanzarea bunurilor second-hand (regimul marjei).

Conditia ca o persoana impozabilă revânzătoare sa poata aplica regimul special pentru livrările de bunuri second-hand, pentru care există obligația colectării taxei, este ca bunurile sa fie achizitionate din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre următorii furnizori:

a) o persoană neimpozabilă;

b) o persoană impozabilă, în măsura în care livrarea efectuată de respectiva persoană impozabilă este scutită de taxă, conform art. 292 alin. (2) lit. g);

c) o întreprindere mică, în măsura în care achiziția respectivă se referă la bunuri de capital;

d) o persoană impozabilă revânzătoare, în măsura în care livrarea de către aceasta a fost supusă taxei în regim special.

In cazul aplicarii regimului special, baza de impozitare este marja profitului, determinată conform Art. 312, alin. (1) lit. g), exclusiv valoarea taxei aferente, si anume:

“g) marja profitului este diferența dintre prețul de vânzare aplicat de persoana impozabilă revânzătoare și prețul de cumpărare, în care:

 1. Prețul de vânzare constituie suma obținută de persoana impozabilă revânzătoare de la cumpărător sau de la un terț, inclusiv subvențiile direct legate de această tranzacție, impozitele, obligațiile de plată, taxele și alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport și asigurare, percepute de persoana impozabilă revânzătoare cumpărătorului, cu excepția reducerilor de preț;

2. Prețul de cumpărare reprezintă tot ce constituie suma obținută, conform definiției prețului de vânzare, de furnizor, de la persoana impozabilă revânzătoare.”

Persoana impozabilă revânzătoare nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunurile second-hand in măsura în care livrarea acestor bunuri se taxează în regim special.

Persoanele impozabile nu au dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunuri care au fost sau urmează să fie achiziționate de la persoana impozabilă revânzătoare, în măsura în care livrarea acestor bunuri de către persoana impozabilă revânzătoare este supusă regimului special.

In cazul aplicarii regimului special al marjei, societatea are urmatoarele obligatii:

►Sa emita factura fara TVA, conform Art. 312 alin. (12) din Codul Fiscal:

“Persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul sa inscrie taxa aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special, in mod distinct, in facturile emise clientilor.”

 ►Sa mentioneze pe factura „regimul-marjei – bunuri SH, conf Art. 312 Cod Fiscal si Art. 319, alin. 20 lit o): “daca se aplica unul dintre regimurile speciale pentru bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, una dintre mentiunile „regimul marjei – bunuri second-hand”, „regimul marjei – opere de arta” sau „regimul marjei – obiecte de colectie si antichitati”, vor fi trecute pe factura, dupa caz.

 ►Sa colecteze TVA la marja a profitului.

Taxa colectata se determina conform pct. 86 alin. (4) lit. c) din normele metodologice de aplicare a art. 312 alin. (14) Cod Fiscal, astfel:

a) baza de impozitare pentru fiecare livrare de bunuri supusă regimului special este diferența dintre marja de profit realizată de persoana impozabilă revânzătoare și valoarea taxei aferente marjei respective;

b) marja profitului este diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare al bunului supus regimului special;

c) pentru determinarea taxei colectate aferente fiecărei livrări, din marja profitului determinată conform lit. b) se calculează suma taxei colectate corespunzătoare fiecărei livrări prin aplicarea procedeului sutei mărite.

TVA Colectata = Marja profitului x 19/119

Taxa colectata intr-o perioada fiscala pentru bunurile supuse regimului special reprezinta suma taxelor pe valoarea adaugata aferente fiecarei livrari de bunuri efectuate in perioada respectiva.

►Să depună decontul de taxă, conform Art. 322 și 323;

►Să țină evidența operațiunilor pentru care se aplică regimul special.

Reglementare:

-Art. 312 – Cod fiscal