Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Vanzarile prin casa de marcat si facturarea ulterioara a bunurilor
Romeo Negrut
Valabil la 31 Martie 2020
Situatie de fapt:
O societate comerciala are 2 puncte de lucru la care vinde en detail, cu 2 case de marcat. Fiecare casa de marcat are soft cumparat de la alt furnizor, intrucat punctele de lucru au fost deschise la distanta unul fata de celalalt. Societatea vinde si pe credit, intrucat sunt clienti care cumpara de mai multe ori pe zi, iar la sfarsitul lunii face factura pentru bonurile fiscale emise cu credit. Luand ca exemplu zeturi atasate, situatia este urmatoare:
– La primul punct de lucru apare pe bonul fiscal, situatia vanzarii totale – 1.686,99 ron, din care in numerar = 1.624,64 ron, iar cu cardul = 62.35 ron. Societatea a vandut si pe credit unui singur client (apare la Numar bonuri nefiscale = 1), fara a aparea pe zet si suma, aceasta o va factura la sfarsitul lunii iar clientul o va plati prin banca. Suma pe care o va factura este cea adunata de pe toate bonurile nefiscale emise in luna, bonuri ce sunt inregistrare ca niste avize de vanzare catre clienti, urmand ca aceste avize sa fie inchise cu factura facuta la sfarsitul lunii. In A4200 apare doar suma vanduta cu numerar si card, iar in D394 apare la vanzari prin casa de marcat suma din A4200, iar la vanzari cu factura apare suma vanduta pe credit.
– La punctul de lucru nr. 2 situatia este urmatoarea: la vanzari totale apare suma de 3.133,17 ron, care cuprinde: vanzari numerar = 2.649,80 ron, vanzari cu cardul – 70,80 ron, vanzari cu credit = 412,57 ron. Softul emite automat 2 bonuri: unul fiscal si unul nefiscal. Cel nefiscal este inmanat clientului, cel fiscal ramane la societate. In acest caz, totalul zetului cuprinde si vanzarile cu credit. Pentru aceste vanzari cu credit, societatea procedeaza ca mai sus, inregistreaza ca si avize vanzarile cu credit si face factura la sfarsitul lunii. In acest caz, in A4200 apar si vanzarile pe credit, dar in D394, la vanzari prin casa de marcat apare o suma diferita de cea declarata in A4200, suma care se regaseste la facturi. De asemenea, cand se listeaza registrul de casa, suma de pe registrul de casa nu mai corespunde cu cea de pe zet.
Notele contabile sunt:
5311 = 707, 4427 cu total zet, fara suma de pe credit
5125 = 5311 cu suma incasata cu cardul
418 = 707,4428 cu suma de pe credit
4111 = 418
4428=4427, cand se face factura
Firmele care au livrat softul sustin ca ambele softuri sunt in regula, ca\”Aceste informatii sunt reglementate de legislatia in vigoare si sunt avizate de ICI prin avizul tehnic, primit odata cu actele pe baza carora ANAF a generat NUI-ul aparatului fiscal. Este necesar sa va adresati catre ICI si ANAF, pentru a genera un alt aviz tehnic, ce sa contina modificarile dorite de dumneavoastra!\”
La punctul de lucru nr. 2, la o analiza a incasarilor (avand in vedre OUG 30 / 2020), un eventual control ar putea considera ca societatea a incasat prin casa de marcat aceste vanzari pe credit (daca ia in calcul total vanzari de pe zet), care apar de fapt incasate prin banca.
Intrebare:
1. Va rog sa imi spuneti daca este corect cum inregistreaza societatea vanzarile pe cele 2 puncte de lucru precum si modul de declarare in A4200 si D394.
2. Exista si alta modalitate mai simpla de inregistrare a acestor operatiuni?
3. Societatea poate sa vanda pe credit prin casa de marcat, la alte persoane juridice care achizitioneaza de mai multe ori pe zi, si nu poate ca la fiecare vanzare sa faca factura? Sunt clienti care au si cate 100-150 achizitii pe luna.
Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!
Conform OG 28 din 1999 art.1 alin.1, agentii economici care incaseaza integral sau partial, cu numerar sau cu carduri, contravaloarea bunurilor livrate si a prestarilor de servicii efectuate direct
Înregistrează-te pentru răspunsul complet
● Alerte Fiscale scrise si video!
● Consultant AI disponibil 24 din 24
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate
Articol scris de catre Romeo Negrut, in data de 31 Martie 2020.
Membru fondator al grupului Tax Advisors si Larrom Expert cu o vasta experienta profesionala.
Ne propunem sa oferim cele mai bune solutii în domeniul financiar-contabil, politicii manageriale si resurselor umane, astfel încât sa asiguram partenerilor nostri un background solid în realizarea obiectivelor.