Achizitie autovehicul – Tratament TVA

Articol publicat in data de: 09 Ianuarie 2020
Categorii: TVA
 

Situatie de fapt:

Am infiintat o firma de transport in 2019 si recent am achizitionat un autovehicul sub 3,5 t pentru transport marfa in valoare de 24.216=20350+3866 tva.

Intrebare:

TVA-ul se deduce integral? La bonurile de motorina se deduce 50% sau integral?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Potrivit prevederilor de TVA in vigoare, legiuitorul limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importulului, inchirierii sau a leasingului de veh

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Simona Jurescu

Articol scris de catre Simona Jurescu, in data de January 9, 2020.

In anul 2002 ca urmare a dezvoltarii constante a societatii de contabilitate SC Excelcont SRL, apare oportunitatea infiintarii unei sucursale in Timisoara. Din acel an sucursala din Timisoara este condusa si organizata de doamna Jurescu Simona.

Vezi toate articolele scrise de Simona Jurescu

Achizitie autovehicul – Tratament TVA

Articol scris in data de: 09 Ianuarie 2020

Autor: Simona Jurescu

Situatie de fapt:

Am infiintat o firma de transport in 2019 si recent am achizitionat un autovehicul sub 3,5 t pentru transport marfa in valoare de 24.216=20350+3866 tva.

Intrebare:

TVA-ul se deduce integral? La bonurile de motorina se deduce 50% sau integral?

Raspuns

Potrivit prevederilor de TVA in vigoare, legiuitorul limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importulului, inchirierii sau a leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
In cazul autovehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, taxa aferenta cumpararii si a cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei.

Prin sintagma “utilizare in scopul activitatii economice a unui vehicul”, legiuitorul face referire fara a se limita si la: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea  autovehicului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii etc.

In vederea aplicarii deducerii integrale, legiuitorul mentioneaza ca persoana impozabila are obligatia sa demonstreze ca sunt indeplinite conditiile legale pentru aplicarea deducerii, asa cum este mentionat la art.297 si art.299-301 din Codul Fiscal. Astfel, persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometri parcursi, norma proprie de consum, carburant pe kilometru parcurs.

Astfel in situatia de fata, Societatea va putea deduce integral TVA aferenta achizitiei, a cheltuielilor cu combustibilul si a altor tipuri de cheltuieli aferente utilizarii vehicului achizitionat, atat timp cat poate face dovada ca este folosit exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice, in speta pentru activitatea de transport marfa.

Recomandam ca la intocmirea foilor de parcurs, Societatea sa aiba in vedere toate elementele prevazute de legislatia in vigoare, pentru a evita o posibila discutie cu autoritatile fiscale in caz de control si de refuz a dreptului de deducere pe motiv ca lipsesc elementele prevazute de lege in foile de parcurs.
De asemenea, atat bonurile fiscale cat si facturiile de achizitie pentru combustibil si alte cheltuieli asimilate utilizarii autovehicului sa fie intocmite conform prevederilor in vigoare.

Reglementare:

Codul Fiscal

  • art. 298 si normele de aplicare ale art. 298 din Codul Fiscal