Emitere factura fiscala in anul 2019 ulterior emiterii bonului fiscal in anul 2018

Articol publicat in data de: 26 Noiembrie 2019
Categorii: Alte taxe si impozite
 

Situatie de fapt:

O persoana fizica solicita in 2019 factura pentru un serviciu medical prestat in 2018 si incasat pe baza de bon fiscal.

Intrebare:

Este posibil din punct de vedere legal, mai ales in cazul in care persoana a pierdut bonul si nu poate justifica faptul ca i s-a prestat acel serviciu?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Potrivit reglementarilor fiscale in vigoare privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat, intelegem ca operatorii care incaseaza, integral sau partial cu numerar sau prin

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Simona Jurescu

Articol scris de catre Simona Jurescu, in data de November 26, 2019.

In anul 2002 ca urmare a dezvoltarii constante a societatii de contabilitate SC Excelcont SRL, apare oportunitatea infiintarii unei sucursale in Timisoara. Din acel an sucursala din Timisoara este condusa si organizata de doamna Jurescu Simona.

Vezi toate articolele scrise de Simona Jurescu

Emitere factura fiscala in anul 2019 ulterior emiterii bonului fiscal in anul 2018

Articol scris in data de: 26 Noiembrie 2019

Autor: Simona Jurescu

Situatie de fapt:

O persoana fizica solicita in 2019 factura pentru un serviciu medical prestat in 2018 si incasat pe baza de bon fiscal.

Intrebare:

Este posibil din punct de vedere legal, mai ales in cazul in care persoana a pierdut bonul si nu poate justifica faptul ca i s-a prestat acel serviciu?

Raspuns

Potrivit reglementarilor fiscale in vigoare privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat, intelegem ca operatorii care incaseaza, integral sau partial cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie si sunt obligati la utilizarea aparatelor de marcat, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcate si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.

Mai mult, reglementarile fiscale mentioneaza ca persoana impozabila trebuie sa emita factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:

  1. Pentru livrari de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;
  2. Pentru fiecare vanzare la distanta pe care a efectuat-o in conditiile legii;
  3. Pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile legiil
  4. Pentru orice avans incasat in legatura cu una din operatiunile mentionate mai sus.

Totusi, prin exceptie de la cele mentionate la lit.a), persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura, pentru urmatoarea situatie: „ livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform OUG 28/199 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”

Totodata, reglementarile in vigoare precizeaza ca prin exceptie de la prevederea mentionata mai sus, persoana impozabila nu are obligatia emiterii de facturi pentru operatiunile scutite fara drept de deducere a taxei conform art. 292, alin.(1) si (2), in speta spitalizarea, ingririle medicale si operatiunile strans legate de acestea, desfasurate de unitati autorizate pentru astfel de activitati.

De asemenea,leguitorul mai mentioneaza ca persoana impozabila care nu are obligatia de a emite facturii conform legii, poate opta pentru emiterea acestora.

Astfel pentru serviciile prestate de operatorii economicii care au obligatia emiterii bonului fiscal, decizia cu privire la emiterea facturii sau nu ramane la nivelul operatorului economic.

In cazul in care totusi se doreste emiterea de facturi,  trebuie avut in vedere ca pentru alte operatiuni diferite de livrarile intracomunitare de bunuri, persoana impozabila are obligatia de a emite factura cel tarziu pana in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.

In situatia de fata, consideram ca emiterea facturii ulterior emiterii bonului fiscal, pentru serviciile prestate s-ar fi putut realiza pana cel tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare, celei in care a fost prestat serviciul, in speta pana in 15 a lunii X+1 din anul 2018, ulterioara lunii X.2018.

In cazul in care factura ar fi fost emisa in intervalul mentionat, Societatea ar fi trebuit sa inregistreze in jurnalul de vanzari factura si sa o declare si in Declaratia 394”Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”, in situatia in care Societatea este inregistrata in scopuri de TVA. Totodata, Societatea trebuia sa fie atenta sa nu inregistreze ambele documente, pentru a nu dubla venitul.

Mai mult de atat, conform prevederilor in vigoare privind Normele de aplicare ale OUG 28/1999, intelegem ca utilizatorii au obligatia sa elibereze clientilor bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate cu amanuntul si/sau serviciile prestate, iar la solicitarea acestora vor elibera si factura in conditiile prevazute de Legea 227/2015 privind Codul Fiscal. In speta, intelegerea noastra este ca emiterea facturii, chiar si ulterior eliberarii bonului fiscal, se face  doar in baza bonului fiscal emis.

Astfel chiar daca Societatea s-ar afla in  termenul in care factura fiscala s-ar fi putut emite, consideram ca pentru emiterea facturii este necesara prezentarea bonului fiscal.

Pentru alte clarificari din punct de vedere juridic si nu doar fiscal, va rugam sa solicitati opinia unui jurist/avocat pentru a afla implicatiile legale aferente.

Reglementare:

  • Codul Fiscal
  • Art.319
  • OUG 29/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale – in vigoare
  • Norme Metodologice din 2003 pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.28/1999 privin obligatia agentilor economicii de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale