Export de bunuri – determinarea cursului de schimb

Articol publicat in data de: 15 Aprilie 2020
Categorii: TVA
 

Situatie de fapt:

Societatea face export si emite factura in 25.02.2020 cu numarul aferent acelei date si cursul din 25.02.2020. DVE este cu data de 03.03.2020 si cu un alt curs.

Intrebare:

Inregistrez factura cu data de 25.02.2020 sau cu data de 03.03.2020?

Daca o inregistrez cu data de 03.03.2020 nu se mai pastreaza cronologia?

Cursul din data de 25.02.2020 sau la data DVE?

In data de 25.02.2020 inregistrez venitul cu 418 facturi de intocmit?

Avansul din 419 il stornez cu acelasi curs la care am emis factura (01.02.2020)? In data de 25.02.2020 cand se factureaza marfa se storneaza si avansul?

Venitul se inregistreaza la data facturii sau la data DVE?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Prevederile fiscale in vigoare prevad ca daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursu

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Simona Jurescu

Articol scris de catre Simona Jurescu, in data de April 15, 2020.

In anul 2002 ca urmare a dezvoltarii constante a societatii de contabilitate SC Excelcont SRL, apare oportunitatea infiintarii unei sucursale in Timisoara. Din acel an sucursala din Timisoara este condusa si organizata de doamna Jurescu Simona.

Vezi toate articolele scrise de Simona Jurescu

Export de bunuri – determinarea cursului de schimb

Articol scris in data de: 15 Aprilie 2020

Autor: Simona Jurescu

Situatie de fapt:

Societatea face export si emite factura in 25.02.2020 cu numarul aferent acelei date si cursul din 25.02.2020. DVE este cu data de 03.03.2020 si cu un alt curs.

Intrebare:

Inregistrez factura cu data de 25.02.2020 sau cu data de 03.03.2020?

Daca o inregistrez cu data de 03.03.2020 nu se mai pastreaza cronologia?

Cursul din data de 25.02.2020 sau la data DVE?

In data de 25.02.2020 inregistrez venitul cu 418 facturi de intocmit?

Avansul din 419 il stornez cu acelasi curs la care am emis factura (01.02.2020)? In data de 25.02.2020 cand se factureaza marfa se storneaza si avansul?

Venitul se inregistreaza la data facturii sau la data DVE?

Raspuns

Prevederile fiscale in vigoare prevad ca daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de BNR sau de Banca Centrala Europeana ori de cursul de schimb folosit de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.

 Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.

Prin exceptie, exigibilitatea taxei intervine:

a) La data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;

b) La data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integraka a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora.

c) La data extragerii numerarului, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate prin masini automate de vanzare, de jocuri sau alte masini similare.

Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor.

Totusi, in cazul emiterii de facturi inainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ori de incasarea unui avans, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data emiterii acestor facturii va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv la data regularizarii operatiunii.

Potrivit prevederilor contabile in vigoare, veniturile din vanzari de bunuri se inregistreaza in momentul predarii bunurilor catre cumparatori, al livrarii lor pe baza facturii sau in alte conditii prevazute in contract, care atesta transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor prevazute catre clienti.

Veniturile din vanzarea bunurilor se recunosc in momentul in care sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) Entitatea a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative care decurg din proprietatea asupra bunurilor

b) Entitatea nu mai gestioneaza bunurile vandute la nivelul la care ar fi facut-o, in mod normal, in cazul detinerii in proprietate a acestora si nici nu mai detine controlul efectiv asupra lor;

c) Marimea veniturilor poate fi evaluata in mod credibil;

d) Este probabil ca beneficiile economice asociate tranzactiei sa fie generate catre entitate; si

e) Costurile tranzactiei pot fi evaluate in mod credibil

Evaluarea momentului in care o entitate a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative aferente dreptului de proprietate asupra bunurilor impune o examinare a circumstantelor in care s-a desfasurat tranzactia.

In cele mai multe cazuri, transferul riscurilor si avantajelor aferente dreptului de proprietate coincide cu transferul titlului legal de proprietate sau cu trecerea bunurilor in posesia cumparatorului. In alte cazuri, transferul riscurilor si avantajelor aferente dreptului de proprietate apare intr-un moment diferit de cel al transferului titlului legal de proprietate sau de cel al trecerii bunurilor in posesia cumparatorului.

Daca o entitate pastreaza doar un risc nesemnificativ aferent dreptului de proprietate, atunci tranzactia reprezinta o vanzare si veniturile sunt recunoscute.

Avand in vedere atat prevederile contabile si fiscale mentionate mai sus, vom face urmatoarele precizari:

– Recunoasterea in contabilitate a venitului obtinut din vanzarea de bunuri trebuie sa aiba loc in functie si de termenii si conditiile agreate intre cele doua parti. Neavand mai multe detalii cu privire la aceasta vanzare (de exemplu, termenii de livrare si conditiile agreate in contract), consideram ca Societatea avea obligatia recunoasterii venitului la data emiterii facturii, in speta la 25.02.2020.

– Utilizarea contului 418 – Facturi de intocmit are loc in situatia in care Societatea are obligatia recunoasterii venitului pentru livrarile de bunuri efectuate, dar pentru care nu s-au intocmit facturi pana la sfarsitul lunii.

– Avand in vedere ca Societatea a emis deja factura la data de 25.02.2020, consideram ca folosirea contului 418- Facturi de intocmit nu are utilitate.

– Factura va fi inregistrata in evidentele lunii Februarie cu data de 25.02.2020, pastrand numarul cronologic si secvential utilizat din plaja de facturi, folosit la momentul emiterii facturii.

– Potrivit prevederilor fiscale, in situatia de fata, cursul folosit pentru determinarea bazei impozabile in cazul exportului este cel publicat de BNR valabil pentru data de 25.02.2020, data cand a fost emisa factura.

– Factura de avans emisa in data de 01.02.2020 si inregistrata in contul 419 – Clienti creditori se va storna la data emiterii facturii finale(25.02.2020), la cursul de schimb folosit la emiterea acesteia, adica cel valabil la data de 01.02.2020.

– Venitul se va inregistra la data facturii atat timp cat la a cea data Societatea are obligatia recunoasterii venitului din vanzarea de bunuri. Recomandam verificarea termenilor de livrare si conditiile contractuale. Declaratia vamala de export nu determina data la care Societatea are obligatia recunoasterii venitului si nici nu reflecta in totalitate faptul ca bunurile au parasit teritoriul european vamal.

– Conform prevederilor fiscale, scutirea de taxa se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:

a) Factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art.319 alin.(20) din Codul Fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele soliciate de autoritatea vamala pentru intomicrea declaratiei vamale de export;

b) Unul dintre urmatoarele documente:

1. Certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau

2. Exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire.

Reglementare:

OMFP 1802

Pct 440, 441

Cod Fiscal

Art.281, 285, 290, art.294